gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Босилекът - кралската подправка

Босилекът - кралската подправка

Босилек
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Босилекът е наричан още кралска подправка. Ценен е изключително много в Древна Гърция, Египет, Индия. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен.

Древните гърци и римляни смятали босилека за символ на злоба и лудост.

Съществуват различни видове босилек, сред които по-популярни са испански, английски, арабски и др. У нас босилек се отглежда в градините в цялата страна.

Използват се най-вече листата, в прясно състояние и сушени, и по-рядко семената. Годен е за употреба около 2 години.

В кулинарията е високо ценена подправка. Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най-добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле.

От него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация са естрагон и копър). Пресният босилек се използва в салати и ястия от риба и яйца.

Италианската кухня е немислима без него. С босилек се приготвят прочутото песто, салата домати с моцарела, разнообразни видове паста.

Подправка Босилек

Има голямо медицинско приложение, заради антисептичното си и антивъзпалително действие. Освен това успокоява болката, помага при кашлица и проблеми с дробовете. Ползва се и като диуретик. Най-силно изявено обаче е бактерицидното му и антимикробно действие.

Босилекът намира приложение в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост за ароматизиране.

Вместо мушкато можете да си отглеждате босилек или други подправки в кухнята. Всеки, който обича салата от пресни белени домати с босилек и сирене, знае, че няколко листенца босилек наблизо никога не са излишни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest