Различните диети за намаляване на теглото идват на мода и си отиват. Но без значение какво чувате и четете, ограничаването на мазнините е в основата на почти всяка рецепта за отслабване. Предлагаме ви десет препоръчвани от диетолозите начини да се справите със задачата.
- Охлаждайте храната. Независимо дали ще ядете супа или нещо "по-сериозно", изстудете я и отстранете мазнината, която евентуално ще се появи по повърхността.
- Купувайте обезмаслени продукти. Прясното мляко например, което почти не съдържа мазнини, може да ви се стори отначало леко безвкусно или прилично на вода, но ако го използвате редовно, бързо ще привикнете към вкуса. Същото важи за другите млечни продукти без или с ниско съдържание на мазнини.
- Гответе с предварителен план. Намалете използването на олио или масло, когато пържите. Изобщо – опитайте да избягвате пърженето.
- Никакви жълтъци. В яйцата именно той съдържа почти цялото количество мазнини и холестерол. При повечето блюда едно цяло яйце успешно може да бъде заменено от два белтъка.
- Откажете се от маслото и маргарина. Ако сте решили да изядете една намазана филия, нека е с маргарин от растителен произход – ябълка, тиква или друг плод. Ако пък искате да си направите кекс, сложете два пъти по-малко мазнина.
- Ограничете месото. Дори в този случай подбирайте такова, което съдържа по-малко мазнина – например телешко или пилешко. Дори така не забравяйте съвета под № 1.
Коментари