Диетата със супа от зеле гарантира отслабване и включва някои нискокалорични храни. Тя се изпълнява 1 седмица. Тази богата на фибри диета е известна още от 50-те години на миналия век и с нея се свалят от 4 до 5 килограма.
В основата й е ядене на зелева супа до насита в продължение на 7 дни. Бързото отслабване при тази диета не се дължи на някакво чудотворно действие на зелето, а на неговата ниска калоричност.
Трябва да се отбележи, че диетата е краткосрочна. Тя не осигурява всички необходими хранителни вещества и запазването на постигнатото тегло.
Ако след изпълнението й започнете да се храните по стария начин, много бързо ще възвърнете изгубените килограми.
ДЕН 1: Зелева супа и неограничено количество плодове, с изключение на банани. Позволено е пиене на кафе и чай без захар.
ДЕН 2: Зелева супа и един печен картоф с парченце масло. През целия ден може да се ядат задушени нискокалорични зеленчуци.
ДЕН 3: Всякакви плодове и зеленчуци, без банани и картофи.
ДЕН 4: Около 8 банана и неограничено количество обезмаслено мляко.
ДЕН 5: Освен неограниченото количество зелева супа са разрешени 500 грама риба, пиле или говеждо месо с домати. Задължително е да се изпият 6-8 чаши вода. Вегетарианците могат да си набавят протеините с тофу.
ДЕН 6: Неограничено количество зелева супа, зеленчуци или говеждо (пилешко месо) и риба. Картофите все още са забранени.
ДЕН 7: През последния ден от диетата са разрешени неограничени количества зелева супа, плодов сок без захар, зеленчуци и 2 чаши кафяв ориз.
Коментари
брюкселско зеле
моркови
лук
грах от консерва
всичко това нарязах на по едричко и да се варят с 1-2 суп.лъж.олио и 1л.вода.След това застроих супата с 1 жълтък и 1каф.лъж.лимонов сок,сложих си подправки на вкус/сол,чубрица,магданоз,риган..../ и я пасирах!стана мн вкусна,липсваха и само крутончетата :)
количеството от продуктите и колко да сложите е по ваш избор!Успех!
6 глави лук
6 големи домата (може и от консерва)
1 кочан зеле (бяло или червено, може да се замести с брюкселско зеле или карфиол)
2 големи чушки
1 връзка целина (може да се замести с керевиз)
1 връзка магданоз
Приготвяне:
Нарежете зеленчуците на ситно, изсипете ги в тенджера и залейте с вода, така че да са напълно покрити. Оставете сместа да заври и я варете десет минути. После намалете температурата и оставете супата на бавен огън до пълно сваряване на зеленчуците. Можете да добавите черен пипер, сладък или лют червен пипер и люти чушки. Ако обичате крем-супи, пасирайте сместа. Но не добавяйте сгъстители или хранителни добавки като сметана, брашно или нишесте.
Като за начало ще е най-добре да сварите половината от гореспоменатото количество (или дори четвърт). Ако не обичате целина, не я добавяйте. Рецептата не е догма, по-скоро е основа за кулинарни фантазии. Можете да сложите по-малко лук и повече чушки или пък обратното. Да ползвате по-малко зеле и да сварите повече домати. Не си спестявайте труда по приготвянето на нова супа всеки ден – прясната супа винаги е най-вкусна.