В летния сезон има храни, които никак не са за предпочитане. Един от най-опасните са сладоледите и дюнерите.
През топлите летни месеци продуктите от животински произход могат да се окажат истинска "бомба" за организма ви.
"Начинът, по който се приготвя храната, трябва да бъде с добра лична хигиена, защото това са най-важните елементи за осигуряване на здравословното хранене и с качествени продукти", обяснява ръководителят на Дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по безопасност на храните още д-р Любомир Кулински.
Той съветва потребителите да четат внимателно етикетите на храните, за да са сигурни, че това, което купуват, е годно за консумация.
Месото на скара, пърженото пиле, картофената салата, ребърца, сандвичи и бира са само малка част от обичайното за мнозина лятно меню. Специалисти и експерти препоръчват да не прекалявате с тях, защото нерядко колкото по-апетитни изглеждат, толкова по-вредни са за здравето и фигурата.
Барбекюто може да се окаже истински саботьор на обиколката ви – 500 грама телешка пържола ще прибави към дневния енергиен прием около 1400 ккалории и 124 г мазнини.
Хотдогът и надениците невинаги са най-добрият избор за летните месеци. Това не се дължи само на високото съдържание на мазнини и калории, но и съдържанието на твърде много сол.
Чаша сладолед съдържа приблизително 380 калории и 22 г мазнини (в повечето случаи растителни). Но не е нужно да се отказваме на 100% от удоволствието – опитайте се да намалите порцията или се ориентирайте към по-нискокалорични сладоледи.
Салатите могат да бъдат перфектната лятна вечеря. Но висококалорийните сосове и дресинг, както и бекон, сирене, пържени пилешки флейки, превръщат идеалната вечеря в калорийна бомба. Вместо това прибавете към зеленчуковата салата варени яйца и дресинг с малко мазнини.
Пържените картофи или цаца няма да навредят, но твърде честата им употреба бързо ще даде резултат – излишни мазнини в областта на талията или бедрата. Всеки 30 грама пържени картофи или чипс имат приблизително 160 калории и 10 грама мазнини.
Коментари