Gotvach.bg»Статии»Диети»Как да намалите апетита

Как да намалите апетита

Как да намалите апетита

В последно време усещате ли се, че имате зверски апетит? За да го намалите, диетолозите съветват 10-15 минути преди основното хранене да се консумира чаша мляко със сухар или малка филийка пълнозърнест хляб, чаша чай с малко извара, мляко с кафе.

Съвети за намаляване на апетита

Може просто да изпиете и чаша топла вода, но това трябва да става бавно, без да се бърза.

Пресните плодове могат да се ядат половин час преди хранене. В този случай те ще намалят апетита. Ако приемате плодове 1-1.3 часа преди ядене, ще увеличите апетита си.

След като сте се нахранили, няма никакъв смисъл от употребата на плодове – поне що се отнася до ограничаване на апетита, защото в организма започват процесите на преработване на храната.

Душът или топлата вана преди хранене също са ефективни за намаляването на апетита.

Разходката между 20 и 30 минути дневно стимулира разграждането на мазнините и способства за извеждането на енергията от кръвта, а ако в кръвта има енергия – това означава, че потребността от храна е по-малка.

Ако искате да контролирате калориите, записвайте всичко, което изяждате. По този начин ще имате по-добър поглед върху количеството консумирана храна.

Почнете да разделяте порцията храна, която сте свикнали да изяждате, на две части.

Използвайте по-малки чинии с не повече от 200 грама вместимост, като порциите в тях трябва да са например: месо - колкото юмрук, гарнитура – 2 юмрука.

Правете упражнения за плосък корем. Прибирането на корема способства да намалим апетита.

Никога не пропускайте закуската. При възможност винаги яжте яйца или други храни с протеини като първо ядене. Това ще ви гарантира енергия до края на деня и липса на обичайния вълчи апетит.

За да намалите апетита си, никога не яжте пред телевизора или през компютъра. Рекламите за храна и другите изображения ви разсейват и само увеличават вашия апетит.

Избягвайте да минавате от места, където можете да видите разкошни торти, сандвичи и богати пици. Те само ще ви дразнят и ще провокират апетита ви.

За да намалите апетита, яжте често, но по малко. Не се лишавайте от малките закуски с фибри. Примерно оризовки, блокчета със семена, ядки и сушени плодове.

Можете да се доверите и на чай за убиване на апетита. Ще ви помогнат билки като репей, коприва, женско биле, глухарче.

Храни за намаляване на апетита

Закуска за контрол на апетита

Овес

Овесът е храна, която има качеството да създава усещане за ситост за дълго време. Съдържа неразтворими фибри, които увеличават обема си след поглъщане, насърчават чувството за ситост за по-дълго време, като по този начин са надежден съюзник в отслабването и поддържането балансирано тегло.

Орехи

Орехите са източник на протеини, ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини и микроелементи. Орехите съдържат полиненаситени мастни киселини, които стимулират образуването на двата потискащи апетита хормони: грелин и YY пептид. Тези хормони играят основна роля в предаването на съобщението за ситост до мозъка. Хапвайте повече орехи между храненията, или ги добавяйте в любимия таратор, сладкиши, баклавички. Салатите с орехи също са много вкусни и полезни.

ленено семе

Ленено семе

Лененото масло е най-известният продукт на това растение, но суровите ленени семена са известни с ролята си за намаляване на апетита. Това се дължи на присъствието в състава на семената на омега-3 есенциални мастни киселини и голямо количество фибри. И двете имат ролята за намаляване на нивата на кръвната захар и следователно контролират чувството на глад.

Сьомга

Сьомгата може да помогне за намаляване на количеството храна, изядена при основно хранене, поради голямото количество протеини в нейния състав, заедно с омега-3 незаменими мастни киселини, като двете групи хранителни вещества са отговорни за бързото за по-дълъг период на усещане за ситост. Сьомга на тиган, печена риба или пък класическо суши - вие сами избирате как да я похапнете.

пиене на повече вода

Вода

Водата е съществен елемент в усещането за ситост. Когато тялото е дехидратирано, мозъкът често изпраща съобщение за глад до тялото, а не за жажда. Дехидратацията също предизвиква необходимостта от хранене за бързото възстановяване на енергията на организма. Пълната и непрекъсната хидратация гарантира намаляне на апетита.

Зелен чай

Зеленият чай е важен съюзник по време на диета за отслабване поради високото си съдържание на лептин. Лептинът е хормон, отговорен за регулиране на ежедневния прием на енергия и консумация, апетит и метаболизъм на човек. Активните компоненти на зеления чай дават на мозъка усещане за ситост, поради което се препоръчва преди основно хранене.

Белтъчен омлет намялява апетита

Яйчен белтък

Балансираната консумация на яйчен белтък намалява апетита. Това се дължи главно на опиоидни рецептори, стимулирани от някои аминокиселини, присъстващи в яйчните белтъци. В допълнение, хистидинът и глутаминовата киселина улесняват оптималното усвояване на калий и хлор в клетките на нервните центрове на възприемането на приятни усещания. Това благоприятства установяването на състояние на благополучие, от съществено значение за борба с преяждането. За да консумирате повече тази храна може да си приготвен омлет от белтъци.

Тофу

Соята е съществен източник на протеини за азиатските народи от древни времена. Съдържащите се в соята изофлавони имат важна антиоксидантна роля, но също така регулират апетита. Тази полза се осигурява от генистеин, изофлавоноид, за който е доказано, че инхибира апетита и ограничава количеството на изядената храна по време на хранене. Опитайте го, няма да сбъркате, рецептите с тофу са много вкусни.

зелева салата с нахут
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Зеле

Зелето създава усещане за ситост за дълго време поради сложния си състав. Той е с високо съдържание на фибри, нискокалорични, богат на витамин С и много добър източник на Mg, Ca, протеини, биофлавоноиди, калий, фолиева киселина и витамини от група В и има качеството да ограничава порциите храна при хранене, в което се приема, т.е. особено в сурово състояние. За да намалите апетита си, хапвайте повече салата моркови със зеле, прясно задушено зеле.

Ябълки

Те са алкални плодове, които съдържат голямо количество разтворими и неразтворими фибри, естествени захари, витамин С, бета-каротин (ако е обелен), калий и бор. Ябълките съдържат значително количество пектини, въглехидрати, които контролират глада. Ябълки добавяйте във витаминозни салати, сладкиши, щрудели.

За още по-добри резултати в битката срещу апетита, разгледайте нашите диетични рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest