Малко се знае за факта, че сливите са полезни освен за перисталтиката и за бъбреците. Калиевите соли, съдържащи се в синкавия плод, спомагат за извеждането на водата и готварската сол от организма. Високото съдържание на калий, съчетано с благоприятното му съотношение с натрий, е здравословна комбинация, лекуваща редица неблагоприятни състояния.
Освен на калий, сливовите плодове са ценен източник и на желязо. Сред плодовете само прасковите, гроздето и смокините съдържат повече желязо от сливите.
Други минерали, съдържащи се в сливите, са калций, магнезий, фосфор и желязо. Сред витамините, присъстващи в този плод, са В2 и каротин. Сливите са наситени и с много витамин Р (Р-активни съединени), както и със значително количество пектинови вещества.
Всички тези характеристики правят сливите подходяща храна и за хората, страдащи от атеросклероза и заболявания на жлъчния мехур. Хипертониците също могат да наблегнат на вкусния плод.
И все пак най-осезаем ефект сливите имат при хора, страдащи от лениви черва. Пресни или сушени, благодарение на целулозата и захарните си съединения, сливите имат свойството да усилват перисталтиката на червата. Не забравяйте, че целулозата е съсредоточена най-вече в кожицата на плода, и по-малко в месестата част. Именно тя придава на сливата плътна консистенция.
![Сини Сливи](/files/lib/300x225/slivi.webp)
За лечебна цел можете да приемате запарки и компоти от сушени сливи, които имат лек слабителен ефект. Друг вариант е да хапвате по 10-12 сушени сливи 3 пъти на ден преди ядене.
Важно е да се знае още, че сушените сливи имат висока енергийна стойност. Те са с 4 до 6 пъти по-калорични от пресните сливи. Това ще рече, че консумацията им не е препоръчителна при хора с наднормено тегло или захарен диабет.
Колкото и да са вкусни, не бива да прекалявате с количеството изядени сливи. Негативните ефекти могат да бъдат подуване на корема и болки, причинени от трудното смилане на плода.
Коментари