Алкохолът влияе различно на различните хора. Това зависи от възрастта, общото състояние на тялото, съдържанието на стомаха и употребата на лекарства.
Тялото ни приема алкохола като отрова и като всеки организъм започва да се бори с него, като изработва фермента алкохолдехидрогеназа, чийто основен доставчик е черният дроб.
Ферментът започва да работи активно, когато алкохолът стига до лигавицата на стомаха ви. Изработката на този фермент при всеки човек е различна, тя зависи от пола, генетичната предразположеност и възрастта.
При мъжете този фермент се изработва в по-големи количества, затова те се напиват по-бавно от жените. С възрастта тази способност намалява. Възприятието на алкохола зависи от гените.
Азиатците не възприемат добре алкохола и бързо се напиват заради генетична предразположеност. Това се дължи на мутацията на определени гени.
Ако родителите ви зле понасят алкохола, същото очаква и вас. Смята се, че пълният с храна стомах абсорбира алкохола. Наистина храната помага за борбата с алкохола.
Но това не се дължи на абсорбирането, а на факта, че клапанът между стомаха и тънките черва се затваря – организмът знае, че храната трябва да се преработи добре.
Така ферментът има много време да се бори с алкохола. Ако изпиете чаша алкохол на гладно, алкохолът без пречки минава през стомаха и попада в тънките черва.
Не трябва да се смесва алкохолът и гълтането на аспирин. Нивото на алкохол в кръвта на хората, които са изпили един два аспирина преди силните напитки, е по-високо от тези, които не са пили лекарството.
Известно е, че ако се консумира умерено, алкохолът действа добре на организма. Това се дължи на антиоксидантите, които се съдържат най-вече във виното.
Коментари