gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тиквата заздравява костите

Тиквата заздравява костите

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Печена Тиква
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра-10%
Препоръчано за теб:
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра
48.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Някога замисляли ли сте се с какво тиквата допринася за вашето здраве? Тиквата е плод, изключително богат на антиоксиданти, какъвто е бета-каротина. Не случайно консумирането на тиква се свързва с лекуването на редица здравословни проблеми. Семките на тиквата също са лековити.

Най-разпространено е схващането, че родината на тиквите е Северна Америка. Обичайно тиквите са оцветени в жълто или оранжево. Колкото по-наситен е цвета, толкова повече бета-каротин съдържа плода.

Ето какъв е съставът на тиквата:

Бета-каротин, калий, витамини А, С и Е, магнезий, манган, цинк, ниацин (Витамин РР), калций, диетични фибри, въглехидрати, селен, желязо, белтъчини, калории.

Какви са ползите за здравето от тиквата?

- Тиквите съдържат цинк, който е от съществено значение за имунната система, подобрява плътността на костите. Ето защо този плод се препоръчва горещо на хората, изложени на риск от остеопороза.

- Тиквите съдържат каротеноиди, които повишават имунната система и поддържат тялото защитено от инфекции и вируси.

- Тиквите са богати на бета-каротин – мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Бета-каротинът предпазва от наслагване на холестерол по стените на кръвоносните съдове. По този начин се намалява риска от сърдечни удари.

- Консумирането на този плод има забележителен подмладяващ ефект. Това се дължи на присъствието на алфа-каротин, витамин А и С и цинк. Тези елементи забавят стареенето.

Тиква

- Алфа-каротинът в тиквата има превантивен ефект срещу формирането на перде на очите.

- Проучвания показват, че редовното консумиране на тиква намалява значително риска от макулна дегенерация (част от окото) – проблем, който може да доведе дори до загуба на зрението. Този ефект се дължи и на антиоксиданти като лутеин, който може да неутрализира свободните радикали.

- Тиквите са богати на фибри. Това гарантира премахването на токсини от храносмилателния тракт и превенция на констипацията.

- Калият, представен в тиквата, редуцира риска от хипертония (високо кръвно налягане).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest