Тиквата, освен че е вкусна, предпазва организма ни остаряване. Това се дължи на специалните свойства на витамин Е, който се съдържа в големи количества в оранжевата вкусотия.
В комбинация с каротина, който е тиквата, той забавя стареенето на клетките, а също така поддържа добрата работа на очите. Тиквата предпазва от настинка, засилва имунитета, като защитава тялото от бактерии и вируси.
Семената на тиквата пък са много полезни при болести на сърцето, бъбреците, хипертония и затлъстяване. В месестата й част има много растителни фибри, които са добро профилактично средство срещу проблеми на стомашно-чревния тракт. Тя е полезна и при нервни разстройства.
![Ползи от Тиква](/files/lib/300x225/pumpkin1.webp)
Благодарение на високото ниво на редкия витамин Т тиквата е идеална гарнитура за говеждо и свинско. Причината се крие във факта, че витамин Т помага за усвояването на тежката храна и предпазва от затлъстяване. Освен всичко друго тиквата е идеален помощник за мъжете, които искат да се представят добре в леглото.
Оранжевата красавица, сварена и превърната в пюре с помощта на пасатор, е идеална при безсъние. Хапва се с мед и прясно мляко.
При нарушена обмяна на веществата и при заболявания на черния дроб се препоръчва половин килограм печена или варена тиква дневно и една чаша сок от тиква.
При заболявания на сърцето и отоци се пие по половин чаша сок дневно. Компреси от сока са безценни при изгаряния.
Коментари