През студените месеци на есенно-зимния сезон една придобивка от градината озарява трапезата със своя слънчев цвят, стопляйки ни с присъствието си, давайки жизненост и добро настроение на делника. Това е тиквата.
Ползите за здравето на този уникален плодов зеленчук са добре известни и се дължат на витамините А, група В, С, РР, К, на калция, калия, протеините, влакнините, на полиненаситените мастни киселини и всички останали полезни хранителни съставки, които се грижат за здравето на очите, костите, мозъчната дейност, чревния тракт.
Полезната тиква днес се приготвя по много различни начини, но един е особено любим на малки и големи. Това е супата от тиква. Малко хора знаят, че дълго време тиквата се е приготвяла основно в печен вид и чак през ХVІІІ век във Франция приготвят първата крем супа от тиква. Тази френска новост бързо навлиза в кухнята на всички народи, които използват свои подправки и спомагателни продукти, за да оформят ястието свои специфичен национален вкус.
Затова днес може да се опитат всякакви варианти на тиквена супа - с морски дарове, с пушени меса, със сирене, гъби, сметана. Ароматът на тези изкусителни ястия се подчертава с подправки като джинджифила, розмарина, целината, градинския чай, а тяхната комбинация подсказва от коя национална кухня идва рецептата.
Тиква с кокосово мляко от Виетнам, тиквена супа с ориз от Узбекистан, супа от тиква със сладък пипер и кориандър от Мексико, тиквената супа с чесън от Англия, супата с тиква с морски дарове от Япония и френската тиквена супа със сметана са все предложения, които трябва да се опитат.
Вкусът е първата, но не единствена причина да се включва често в менюто тази интересна течна храна. Здравословните ползи от тиквената супа са също толкова впечатляващи. Неслучайно диетолозите включват супа от тиква в почти всяка терапевтично или профилактично меню. Този истински кралски подарък от есента е универсален застъпник на цялостното ни здраве.
Полезната тиквена супа нормализира работата на сърцето, укрепва кръвоносните съдове, прочиства черния дроб и бъбреците, подобрява бистротата на очите, успокоява нервната система и като цяло удължава младостта.
Ако присъства редовно на трапезата, тази лека храна ще ускори обмяната на веществата и ще подпомогне отслабването. Тя има лек диуретичен ефект, който пази от подуване на стомаха, а слабителното действие пази от проблеми при изхождането.
Супата от тиква е полезна за бременни жени, тъй като предупреждава за гадене при токсикоза, недостиг на витамини, анемия и предотвратява чупенето на ноктите.
Дълготрайната употреба на тази апетитна и приятна за небцето храна има своя принос срещу развитието на раковите клетки, предпазва тялото и от свободните радикали.
Не на последно място това е лесна за приготвяне и достъпна храна, която тялото абсорбира лесно, получавайки витамините, минералните соли, фибрите и органичните киселини, от които се нуждае всеки ден.
Вече знаете защо е полезна тиквената супа. Приготвяйте я по-често, особено през есента и зимата, за да сте здрави и пълни с енергия.
Прочети също как се прави вкусна печена тиква, как да замразяваме тиква и защо да пием сок от тиква.
Коментари