За да извлечем възможно най-голяма полза от храната, трябва да я поглъщаме с наслаждение, твърди д-р Уил Фостър от Калифорнийския институт Уимар. Според него яденето е нещо повече от биологична необходимост – то трябва да бъде удоволствие.
Всички тъкани в нашите тела се формират чрез храната, която приемаме, тя е енергийният източник за нашите телесни функции, чрез нея ние влизаме в досег със заобикалящата ни среда. Вкусът и уханието на поднесеното ястие се усеща благодарение на вкусовите рецептори.
В същото време напрегнатото ежедневие и стреса притъпяват сетивата ни, намаляват дозата на удоволствие от консумираната храна. Ето защо е необходимо преди да започнем да се храним да успокоим духа си, да се подготвим за хубавите усещания, които храната може да ни достави.
Преди ядене е важно да се опитате да отстраните всяка грижа и неспокойна мисъл. От това до голяма степен зависи каква енергия ще извлечете от продуктите и респективно какво ще е състоянието на здравето ви.
Друго важно условие е да не бързате да нагълтате храната на две–натри. Трябва да се яде бавно и с добро настроение. Още по-хубаво е, когато яденето става причина за събиране на членовете на семейството и приятелите.
За радост в нашата култура съвместното хранене е момент на запознанство, бизнес сделки, размяна на информация и емоционално сближаване.
Правилно консумираната храна с наслада в спокойна атмосфера ни прави бодри и ясна мисъл. Нещо повече, от начина, по който поглъщаме ястията, зависи нашето дълголетие и до колко пълноценно изживяваме радостите от живота.
Идеалното хранене включва промени в хранителните навици, благодарение на които ще стане възможно извличането на максимална полза от храната. Не забравяйте, че храната е създадена, за да й се наслаждаваме.
Коментари