Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Черният дроб на риба треска е ценен източник на витамин А и D

Черният дроб на риба треска е ценен източник на витамин А и D

AdminAdmin
Администратор
95442k
Черният дроб на риба треска е ценен източник на витамин А и D

Едно от най-популярните и здравословни рибени масла е това, извлечено от черния дроб на риба [треска]. То съдържа полезните омега-3 мастни киселини, както и много витамини и минерали.

Голямата ценност на черния дроб от треска е, че той е сред най-големите животински източници на витамин А. Както е известно този витамин има незаменими ползи за организма. Той засилва защитните сили на тялото, подобрява зрението, стимулира синтеза на надбъбречните и половите хормони.

Черният дроб на рибите тон и моруна също е богат източник на витамин А. Черният дроб на треската е високо ценен и поради още една причина.

Черният дроб на риба треска е ценен източник на витамин А и D

Той е страхотен източник на витамин D. Тази риба е на първо място сред всички останали по съдържание на витамин D, извлечен от маслата от черния дроб. След нея по този показател се нареждат херингата, сьомгата и сардината.

В състава на треската влиза още и витамин Е (1 мг/100 г). Според специалисти черният дроб от треска помага при артрит, раздразнения на кожата, намалява риска от остеропороза, подобрява дейността на сърдечния мускул и укрепва общото състояние на организма.

Треската е вкусна и полезна риба. Тя има изключително ниско съдържание на мазнини.

Треската има крехко, но сухо месо. Един от най-подходящите варианти за приготвянето й е на пара. Отнема не повече от 10 минути. Към филето се сервира сос, приготвен от зехтин, прясно изстискан лимонов сок, настъргана кора от лимон, ситно нарязан копър.

Печенето на рибата на фурна не бива да отнема повече от 20 минути, а панирането се извършва с брашно или галета за около 6 минути. За изпичането на треска на скара са необходими около 10-15 минути.

Интересна подробност е, че освен за Никулден, рибата се консумира изключително много и на Благовещение. Това важи с особена сила за Гърция, където традицията повелява всяка година на 25 март да се сервира риба треска. Подходяща за гарниране е класическото картофено пюре.

Вкусната и полезна треска често присъства на трапезата на крайморските страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest