Сандвичите могат да бъдат полезни. Светът е обхванат от истинска мания по сандвичите – дори италианците, които са привърженици на готвената храна, наблягат на панини и брускети.
Можете лесно да направите здравословни сандвичи, като замените майонезата с лек сос и намажете с нея диетичен хляб. Белият хляб не е подходящ за направата на здравословен сандвич.
Пълнозърнеста или ръжена филийка е идеалната основа за сандвича. Добавете лук, моркови, кълнове, китайско зеле. Използвайте за сандвичи само престоял един ден хляб.
Преди направата на сандвича леко запечете филийките в тостер или на тиган без мазнина. Не изрязвайте кората на хляба, тъй като тя съдържа много полезни вещества.
За да е сочен здравословният сандвич, забравете за маргарина, майонезата и палмовото масло. Заменете ги с краве масло, нискомаслена сметана, зехтин, меко сирене.
![Как да приготвим полезни сандвичи](/files/lib/300x225/sandwich-flower-repichki.webp)
Вместо със сос можете да намажете филийката с меката част на авокадото. Върху него настържете моркови или нарежете домати и краставици. Зеленчуците ще помогнат на организма ви по-лесно да усвои белтъчините в месото и рибата.
В заведенията за бързо хранене сандвичите са с топено сирене, кисели краставички и месо, което е извадено преди малко от фризера. Трудно може да се говори за полезните качества на такава храна.
Ако искате вкусен и здравословен сандвич, пригответе си кюфте на пара, за да не е пържено, и нарежете на кръгчета моцарела или друго полутвърдо сирене.
Запечете филе от сьомга, пъстърва или използвайте консервирана риба тон. Забравете за саламите в сандвича, тъй като те не съдържат особено полезни вещества.
Наблягайте на естествените продукти без консерванти, оцветители и подобрители на вкуса. Пример за здравословен сандвич е италианската брускета – печена филийка, натъркана с чесън и поръсена с подправки и кубчета домати.
Коментари