gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни при висок холестерин

Храни при висок холестерин

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Храни при висок холестерин
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Холестеролът, наречен още холестерин, е природен липофилен – т.е. мазен – спирт. Холестеринът не се разтваря във вода, а в мазнини и органични разтворители.

Около осемдесет процента от холестерина е необходима за метаболизма на тялото и се изработва от организма в черния дроб, червата, бъбреците, половите органи, а останалите двадесет процента се допълват от храната.

Холестеринът осигурява стабилността на клетъчните мембрани при широк температурен диапазон. Нивото на холестерин отразява активността на процесите в черния дроб.

Атеросклерозата е едно от хроничните заболявания на сърдечно-съдовата система, което възниква при отлагане на мазни плаки върху стените на артериите.

Това често е предизвикано от небрежно отношение към храненето и неправилен начин на живот. При повишени нива на холестерин е необходима диета.

Храни при висок холестерин

Не е опасен самият холестерин, а високото му ниво, тъй като мазните плаки по стените на съдовете затрудняват преминаването на кръвта, могат да предизвикат запушване на съдове, хипертония и инфаркт.

При висок холестерин трябва да се забравят свинското и овчето месо, както и дреболийките, саламите и пушените меса. Набляга се на пилешкото и пуешкото месо.

Препоръчва се консумирането на бобови храни и кафяв ориз. От хляба се избира пълнозърнестият. Не се допуска консумацията на повече от осем маслини дневно.

Яйца се разрешават два пъти седмично, ядките се консумират рядко. Рибата е препоръчителна, без мазните видове. От десертите се ограничават тези с мазен крем и сметана.

Препоръчва се консумирането на грейпфрут и киви, ябълки и не по-малко от четиристотин грама плодове и зеленчуци дневно. Сол се консумира не повече от пет грама дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest