gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се замразява царевица за варене

Как се замразява царевица за варене

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Царевица
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Царевицата, която е замразена, не губи нито аромата си, нито превъзходните си вкусови качества. Тя лесно се замразява и може да бъде използвана при необходимост.

Необходима ви е царевица на кочани, голяма тенджера с вода, широка купа със студена вода и лед, пакети за фризер. Царевичните кочани се чистят от листата и конците.

Кочаните се поставят в голяма тенджера и се кипват, но не повече от пет минути. В противен случай рискувате зърната да се разкашкат. Водата трябва изцяло да покрива кочаните.

Докато царевицата кипи, подгответе голяма широка купа със студена вода и лед. Излейте горещата вода от тенджерата и сложете царевичните кочани в купата с лед.

Важно е процесът на готвене на царевицата да бъде спрян, за да не се образуват грозни гънки по царевичните зърна, които някой може да обърка със стари зърна.

Следващата стъпка – обелването на зърната, е много по-лесна след бланширането и охлаждането на царевичните кочани. Обелете зърната от кочаните.

Хладилник

Подгответе пликове за фризер и голяма лъжица или специална лопатка. Напълнете едно пликче за фризер и запомнете колко лъжици или лопатки е побрало.

Не препълвайте пакета. Сложете пълния пакет върху масата и много внимателно го натиснете, за да се разпредели равномерно царевицата и да излезе излишният въздух.

Така зърната царевица ще се замразят по-бързо и пликовете ще заемат по-малко място във фризера. Затворете пакета и го сложете да се замразява във фризера.

Разпределете останалата царевица в пакетите и подредете на един ред във фризера. Когато пакетите се замразят, подредете ги един върху друг. Ако не разполагате с достатъчно време, можете да замразите царевица без бланширане.

За целта замразете кочаните, а след това ги обелете от зърната. Разпределете зърната на пакети и замразете. Можете да замразите цели бланширани кочани във фризера, но те заемат много място.

Замразената царевица се съхранява една година във фризера. След като решите да я ползвате за варене, трябва само да я извадите и без да я размразявате, да я сложите във вряща вода до готовност.

Ако обичате царевица, разгледайте също:

- нашите рецепти с царевица;

- салати с царевица;

- или научете какво съдържа царевицата;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest