Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа царевицата?

Какво съдържа царевицата?

Какво съдържа царевицата?

През вековете много нации са обожествявали царевицата. На първо място, това се отнася до инките - древните племена, които я считали за свещена храна. Пионерът на Америка Христофор Колумб бил толкова заинтересован от мистериозната култура, че взема със себе си няколко кочана. И днес царевицата се счита за една от най-популярните растителни култури. Активно се използва като хранителен продукт, фураж, в козметиката и дори като суровини за гориво.

Склад за витамини и минерали

Полезните свойства на царевицата са известни отдавна. Ползите от царевицата се определят преди всичко от нейния витаминен и минерален състав. Той съдържа витамини от групи В, Е, Н (биотин), А, както и микроелементи като калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, желязо, йод и много други. Такъв разнообразен състав от хранителни вещества се среща рядко.

Ще се изненадате, но царевицата съдържа малко количество злато, което участва в хормоналните процеси, а също влияе положително върху работата на имунната система.

Ползи за червата и черния дроб

Царевицата има благоприятен ефект върху червата и помага да се справите със запека. Хората, страдащи от чернодробни заболявания, също ще почувстват забележимо облекчение при редовна употреба на царевица, която има изразен холеретичен ефект.

Сварените царевични зърна значително улесняват хода на различни видове хепатит, заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Здраве на панкреаса, бъбреците и сърцето

Малко хора знаят, че младата царевица допринася за нежното разтваряне на камъни в бъбреците. Отвара от млада царевица помага да се справите със заболявания на панкреаса и ако пиете такава отвара редовно, по 1 чаша на ден, тогава можете да нормализирате метаболитните процеси в организма.

Полезните компоненти, съдържащи се в царевицата, спомагат за укрепването на сърцето и кръвоносните съдове, както и значително облекчават пристъпите, които възникват при подагра и нефрит.

Противопоказания и вреди

Както знаете, няма нищо абсолютно полезно и царевицата не е изключение. Така че, яденето на царевица може да навреди на тялото ви, ако страдате от тромбоза, повишено съсирване на кръвта, тромбофлебит. Освен това лекарите не препоръчват да се яде царевица за хора с намалено телесно тегло, както и по време на обостряния на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Опитай също от нашите рецепти с царевица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен