gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се съхраняват зеленчуци през зимата

Как се съхраняват зеленчуци през зимата

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Зеленчуци

За да се радвате цяла година на пресни зеленчуци, трябва да ги съхранявате по специален начин. При правилното им съхранение ценните вещества, които се съдържат в тях, не се губят.

По-голямата част от зеленчуците съдържат около 75 до 97 процента вода и загубата на поне 7 процента от тази вода неизбежно води до увяхване, затова зеленчуците губят красивия си вид и хранителната си стойност.

Това спомага и за бързото размножаване на микробите. За да съхранявате през зимата зеленчуците правилно, не трябва безразборно да ги трупате на балкона, в гаража, в мазето или в хладилника.

Първо трябва добре да ги прегледате, да отстраните повредените и смачкани зеленчуци. Най-популярните зеленчуци са картофите. Те растат на тъмно, под земята, и е за предпочитане така и да се съхраняват.

При неправилно съхранение картофите прорастват, а влажността на хладилника предизвиква поява на плесен. Картофите не трябва да се съхраняват на светло, защото позеленяват, което води до появата на отровното вещество соланин.

Най-добре е да съхранявате картофите в мазето при температура от 3 до 10 градуса, но ако това е невъзможно, използвайте за съхраняването им торбички от плат и хартия, а не от найлон.

Картофи

Преглеждайте от време на време картофите, за да отстраните развалените. Ако съхранявате картофите на много студено, те ще станат сладки. Картофите не се мият преди съхраняването им, защото ще хванат мухъл.

Морковите се съхраняват много трудно, тъй като кората им е тънка. Най-добре се съхраняват в дървени кутии със сух пясък. Кутията стои на балкона, на студено, но при много ниски температури се завива с одеяло или се внася в дома.

Ако морковите не са много, могат да се увият в хартия, а след това в найлонов пакет и да се съхраняват в хладилника. Лукът и чесънът могат да се съхраняват при температура от 0 до 20 градуса, но колкото е по-висока температурата, толкова по-ниска трябва да е влажността на въздуха.

При висока температура лукът започва да пуска корени. Добре е да се съхранява на плитки, като предварително се изсуши. Чесънът заедно с лука могат да се съхраняват на балкона, в кутия, завита с одеяло.

За съхранение през зимата се избират средни зелки, които се закачат в мрежички в шкаф на балкона. Оптималната температура е от 0 до 1 градуса.

Цвеклото и ряпата се съхраняват в кутия или платнен чувал на балкона или на друго хладно място. Доматите се съхраняват добре при температура около 0 градуса в хладилника, като предварително се избършат със салфетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest