Как да си направим пръжки
How to Make Pork Rinds
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим пръжки

Как да си направим пръжки

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да си направим пръжки
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пръжките са много вкусни и се приготвят от прясна подкожна мазнина, известна като сланина, а също така и от вътрешната мазнина на прасето, като добре се почисти от остатъците от месото и добре се измие.

Сланината се нарязва на парчета, слага се в тенджера с подходящ размер, заливат се със студена вода и се оставят да престоят на студено едно денонощие.

През това време два пъти се сменя водата. Суровата сланина се слага в голяма цедка, за да се отцеди цялата вода. Можете да подсушите сланината с кърпа.

В мазнината, която се топи, не трябва да попада и капка вода. Нарежете на много ситно подготвения по този начин сланина и я сложете в тенджера, която не е емайлирана.

Оставете да се нагрява на бавен огън, не трябва да се стига до пържене на сланината. Постоянно разбърквайте парченцата сланина, за да не залепват за дъното и да не се пържат.

Мазнината, която се отделя от пръжките, се излива от време на време, като се прецежда през марля в друг съд. Пръжките не трябва да загарят, защото отделяната от тях мазнина ще стане много тъмна, а вкусът на пръжките ще напомня за сапун.

След като отделите цялата мазнина, която ви е необходима, оставете я да престои, за да се утаят дребните частици. Прецедете през сито, в което има два слоя марля.

Налейте мазнината в буркани. След като изстине, тя трябва да бъде снежнобяла на цвят и може да се използва за различни цели в домакинството.

Пръжките, които са отделени, се посоляват леко, пресипват се в стъклен буркан или емайлиран съд, като всеки слой се притиска с дървена лъжица, за да се поберат повече пръжки.

Пръжките се съхраняват най-добре в хладилник и се ползват като добавка в качамак, като плънка за солени кифли, а освен това правят много вкусно тестото за бухти, ако се добавят в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest