Проблемите с щитовидната жлеза често са свързани с недоимък на йод, хормонален дисбаланс. Йодът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Затова може да се наложи да консумирате храни, богати на йод.
Все пак, макар и рядко, понякога излишната консумация на йод, безразборната консумация на йодни добавки може да доведе до надпроизводството на хормони на щитовидната жлеза, причинявайки гуша. Затова винаги най-ефикасно е богатото и пълноценно хранене.
Яжте разнообразни здравословни храни като сурови плодове и салати, пълнозърнест хляб, нискомаслени млечни продукти, чесън, моркови, домати, краставици, боб, ориз, нетлъсто месо.
Използвайте йодирана сол. Яжте по-редовно морски храни – риба, миди, скариди, калмари, водорасли, суши. Полезни са и храни като коприва, маруля, яйца, лимони, череши. От ядките се препоръчват като полезни най-вече орехите и лешниците.
Добре е да се приемат ежедневно повече течности - пресни плодови сокове (от плодове като портокал, ябълка, ананас и грозде), минерална вода, филтрирана чешмяна вода.
Добро средство е и кокосовото масло, заради триглицеридите, които съдържа. То помага на щитовидната жлеза, но и за подсилване на имунната система като цяло. Освен това улеснява обмяната на веществата. Има чудесно антиоксидантно действие.
Кресонът също е полезна храна при гуша – и за превенция, и при лечение. Най-добре да се приема в салати с други зеленчуци.
Освен всички други плодове, които ежедневно е нужно да приемаме, ананасът е изключително препоръчителен при гуша.
Избягвайте кафе, захар, бяло брашно и продукти, направени с тях, всички рафинирани храни, пържени и мазни храни, консерви, соя и соеви продукти.
Не прекалявайте с броколи, зеле, карфиол, или по-добре ги яжте сварени. Не пийте алкохолни напитки, а ако сте пушач, опитайте се да намалите или спрете пушенето.
Пълноценното здравословно хранене е от значение при проблеми с щитовидната жлеза. Консумирайте редовно плодове и зеленчуци, млечни и морски храни, за да си помогнете.
Коментари