gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Грейпфурти и противозачатъчни

Грейпфурти и противозачатъчни

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Грейпфурти и противозачатъчни

Грейпфрутът е плод, получен от естествената кръстоска между портокал и помело. Смяташе се, че той е абсолютно полезен за здравето, защото зарежда с витамини, изгаря холестерола, благоприятства диетите и още редица ползи.

Според изследвания на университета в Южна Калифорния и в Хаваите жени, които редовно ядат дори по четвъртинка от този плод са с 33% по-застрашени от рак на гърдата, отколкото жените които не консумират този плод. Тези изводи са направени на базата на изследване, което е обхванало 50 хил. жени.

Тук идва и утехата, че този риск е преди всичко за дами, които са навлезли в период на менопауза. Но жените в родилна възраст, които приемат противозачатъчни таблетки трябва да знаят, че грейпфрутът е противопоказен за действието на тези таблетки.

Това означава, че ако взимате антибебе хапчетата и си пиете сок от грейпфрут или ядете плода, в един ден може и да се събудите бременна.

Този плод взаимодейства по неприятен начин с противозачатъчните и редици други лекарства, сред които и антидепресантите. Той напълно трябва да се избягва и с препарати за сърдечно-съдовата система.

Все пак след всички тези негативни факти за горчивият плод, трябва да се знае, че едно резенче на седмица няма да навреди никому. В умерени количества подобрява храносмилането, а съдържащите се в него киселини и вещества помагат за прочистването на червата.

Според немски учени обаче, консумацията на два грейпфрута дневно намалява кървенето на венците и риска от развитие на възпалителни процеси в устата.

Просто дами, които използват противозачатъчни трябва да се насочат към другите плодове, които по никакъв начин няма да неутрализират действието на хапчетата.

Ако пък така или иначе не си падате по горчивият плод, то най-добре не се изкушавайте да го приемате с антибебе хапчетата.

Бъдете внимателни, за да се предпазите от нежелана бременност. Изненадата би била много неприятна, ако си пиете редовно хапчетата, а една сутрин се събудите и се окажете бременна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest