Няма човек, който да не си спомня с умиление за вкусните бабини гозби, които е хапвал като малък и са му се услаждали винаги.
Можете да си припомните бабините вкусотии и да ги направите сами, за да се върнете отново в щастливите дни на детството си.
Сред вкусните бабини гозби е пилешката супа с домати. Тя се приготвя от половин пиле, 2 домата, 1 глава лук, 7 супени лъжици ориз, 70 грама масло, 1 яйце, половин кофичка кисело мляко, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
След като се измие добре, пилето се обезкостява и се нарязва на малки парченца. Парченцата се запържват до златисто в тиган с масло.
Отделно се запържва нарязаният на ситно лук, добавят се настърганите домати и след като се позапържат, се добавят пет чаши вряла вода, добавя се и запърженото месо.
Вари се, докато месото стане меко, и във водата се добавя измитият предварително ориз. Прави се застройка от млякото и яйцето и се добавя на тънка струя в супата, но не се оставя да кипне. Подправя се със сол и черен пипер, поръсва се с магданоз.
Една от гозбите, които са приготвяли нашите баби, е пиле с лук. Необходими са 1 пиле, 6 глави лук, 1 връзка магданоз, 6 супени лъжици олио, 1 супена лъжица червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Пилето се измива и се сварява цяло, като предварително се махат дреболийките. След като се извади от водата, в което се е варило, пилето се накъсва на едри парчета.
Лукът се обелва и се реже на шайби. Слага се в голям съд, поръсва се със сол, черен пипер, добавя се червеният пипер и олиото. Всичко се разбърква добре и се оставя да престои, докато се вари пилето.
Пилето, накъсано на парчета, се нарежда върху лука. Полива се с няколко лъжици от бульона, в който е вряло. Всичко се разбърква, похлупва се и се оставя да престои един час. Сервира се топло, а ако е поизстинало, се затопля допълнително.
Коментари