Вегетарианската вечеря също може да е вкусна и ястията да изглеждат красиво, а са и полезни. Пригответе хрупкави картофки с домати. Необходими продукти: 400 грама картофи, 8 домата, 150 грама ориз, 2 скилидки чесън, половин китка магданоз, 120 милилитра олио, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 супени лъжици галета, канела и сол на вкус.
Картофите се обелват, нарязват се на тънки филийки и се пържат до златисто, след това се посоляват. Оризът се сварява в солена вода. Отрязва се горната част на доматите, издълбават се с лъжичка и се поръсват отвътре с канела.
Издълбаната част на доматите се смесва с доматеното пюре и малко вода и се пасира. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно, смесват се с ориза, доматеното пюре и половината олио. С тази смес се пълнят доматите и се покриват с капачетата. Нареждат се в тава, напръскват се с олио и се пекат половин час. Поднасят се с хрупкавите картофки.
Вегетарианският шницел е идеален вариант за вечеря. Необходими продукти: 1 глава лук, 2 супени лъжици консервиран грах, 3 печурки, 2 картофа, 3 супени лъжици сок от лимон, 6 супени лъжици вино, 1 филия хляб, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус, 1 супена лъжица доматено пюре, олио.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва, добавят се грахът, нарязаните на ситно гъби и картофи и се задушават. Добавя се сокът от лимон, виното и една-две супени лъжици вряла вода. След като зеленчуците омекнат, се добавят накиснатия във вода хляб, жълтък, доматеното пюре, солта и черният пипер.
Всичко се смесва и с тази смес се пълнят палачинки, приготвени от половин литър прясно мляко, щипка сол, щипка захар, 3 яйца и брашно, колкото да стане сместа гъста. Палачинките се сгъват и се запичат и се поръсват по желание с настърган кашкавал.
Зеленчуковото рагу също е добра идея за вечеря. Необходими са 1 малка тиквичка, 6 картофа, половин малък карфиол, 2 супени лъжици олио, половин чаша нарязан спанак, 1 супена лъжица брашно, зелени подправки, сол и черен пипер, половин чаша течна сметана.
Картофите и тиквичката се нарязват на кубчета, карфиолът се накъсва на розички. Карфиолът се сварява, картофите и тиквичката се запържват. Сметаната се смесва с брашното, добавя се една чаша от водата, в която се е варил карфиолът, всичко се смесва, добавя се спанакът и се пече в тава 10 минути.
Бързо и лесно се приготвя ориз със зеленчуци и скариди. Необходими са 200 грама скариди, 150 грама кафяв ориз, 120 грама китайско зеле, 2 краставици, 2 домата, 20 мл лимонов сок, 10 мл оцет, сол и черен пипер.
Скаридите се почистват и се сваряват. Оризът се сварява в солена вода и се смесва с оцета. След като поизстине, от него се оформят малки топчета. Краставиците се нарязват на кръгчета, китайското зеле – на ситно. В голяма чиния се нарежда порция от оризови топчета, скариди, краставици и зеле. Поръсва се с лимонов сок и подправки.
Леща с гъби се приготвя лесно, а е и нетипично вегетарианско ястие. Необходими са 1 чаша леща, 1 глава лук, 1 морков, 5 печурки, 1 скилидка чесън, 200 грама орехи, олио. Лещата се накисва за няколко часа и се вари около половин час.
Добавя се нарязаният на ситно лук, настърганият морков, нарязаният чесън и гъби и се вари половин час, добавят се смлените орехи и се вари още пет минути. Добавя се олио и подправки на вкус.
Коментари
а първата рецепта - домати с канела...? някой ако поеме риска да сподели що за вкус има :))
А лещата след 1 час варене, според мен, ще стане куха от разваряване и ще останат само люспите в бульона...Би било добре да актуализирате рецептата, тъй като предлаганата на пазара леща се сварява за значително по-кратко време.
Поздрави и успех!