Какво представляват сложните въглехидрати
Šta su to složeni ugljeni hidrati?What are Complex Carbohydrates
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представляват сложните въглехидрати

Какво представляват сложните въглехидрати

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Зеленчуци
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Въглехидратите представляват основният енергиен източник на организма. Те захранват не само мускулите с необходимата им енергия, но и отговарят за правилното функциониране на централната нервна система. Това се дължи на факта, че мозъкът ги използва за основен енергиен източник.

Недостатъчният прием на въглехидрати води до хипогликемия – ниска кръвна захар. Състоянието се характеризира с отпадналост, сънливост, раздразнителност, дори загуба на съзнание.

Въглехидратите се разделят на две основни категории: прости и сложни. Простите въглехидрати преминават през храносмилателната система много бързо, почти мигновено. Подсладените храни са съставени от такива въглехидрати. Това са бисквити, сладкиши, захар, мед.

Сложните въглехидрати представляват единични въглехидрати, които са събрани в едно. Преди да снабдят организма с енергия, те първо се разграждат в храносмилателния тракт.

Сложните въглехидрати са по-благоприятни за нивото на кръвната захар, защото снабдяват тялото с глюкоза за по-дълго време. Щом нивото на кръвна захар е постоянно, човек се чувства свеж и зареден с енергия.

Въпреки че и простите, и сложните въглехидрати осигуряват на тялото необходимото количество глюкоза, вторите притежават няколко предимства.

Те дават на организма разнообразие от фибри, витамини и минерали.

Сложните въглехидрати служат за осигуряване на няколко основни компонента: те са енергийно гориво, пестят протеини, важно средство са за обмяна на мазнини.

Най-важната задача на сложните въглехидрати е да осигуряват енергия за организма по време на физически натоварвания. Изключително важно е в организма да има достатъчно въглехидрати, за да се поддържат нивата на гликогена. При недостиг на гликоген не може да се образува гликозата.

Оризът съдържа сложни въглехидрати

Сложните въглехидрати пестят запасите на протеин. Ако организмът започне да използва протеините като източник на енергия, ще се получи отрицателен хранителен баланс.

При разпадането на сложните въглехидрати се отделят продукти, без които няма как да се осъществи обмяната на мазнините.

Сложни въглехидрати се съдържат във всички пълнозърнести продукти, овес, ориз, зеленчуци и бобовите култури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest