Как да съхраним тесто
Kako da čuvamo testo?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраним тесто

Как да съхраним тесто

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как да съхраним тесто
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Готовото тесто за пица се съхранява много лесно – то може да се съхранява както в хладилника, така и във фризера. В хладилника може да се съхранява не повече от три дни, след това започва да губи еластичността си и не може да бъде използвано.

Предварително направеното на топка тесто се увива в найлон или прозрачно фолио или се поставя в купа и се покрива с найлон. Когато съхранявате тесто за пица във фризер, трябва да оформите топки, всяка от които да е достатъчна за приготвянето на една пица.

Всяка топка се увива в найлон. След размразяването на тестото то се използва като най-обикновено прясно тесто. Във фризера то се съхранява около половин година.

Най-добре е да не съхранявате тестото повече от два-три дни в хладилника. Колкото по-дълго съхранявате тестото, толкова повече губи то от еластичността си и започва да става трошливо. След като извадите тестото от хладилника, добре е да го напръскате с няколко капки вода и да го омесите отново. Ако въпреки водата то се троши, по-добре е да го изхвърлите.

Как да съхраним тесто

От метода на съхраняване на тестото зависи качеството на готовия продукт. Най-добре тестото се съхранява на температура от около 18 градуса, но това е подходящо само за няколко часа съхранение. Това може да се приложи само ако тестото е опаковано във влагоустойчива или херметична опаковка.

Тестото не трябва да се обезводнява, затова не се препоръчва да се съхранява на много топло. В същото време не трябва да се допуска и прекаленото овлажняване на тестото, тъй като от прекалената влага то губи добрите си качества и става неизползваемо.

Бутертестото се съхранява идеално във фризер, но ако веднъж е размразено, не се препоръчва повторното му замразяване. След като е замразено втори път, при размразяването то трудно може да бъде оформено и при печенето не бухва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest