gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сокът от лайм пречиства водата

Сокът от лайм пречиства водата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сокът от лайм пречиства водата
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Сокът от лайм – зелен лимон – в съчетание с влиянието на слънчевата светлина е способен да направи истински чудеса с водата за пиене и много бързо да я превърне от пълна с бактерии в напълно безвредна и полезна за организма.

Ако смесите обикновена вода с малко сок от лайм и я оставите за половин час на слънце, това ще унищожи почти всички вредни бактерии в нея, и най-вече тези, които могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми.

Водата от чешмата не винаги е най-добрата за пиене, тъй като минава през мрежа от стари водопроводни тръби, в които живеят милиарди бактерии. Някои от тях могат да предизвикат сериозни проблеми със здравето, които дори да ви вкарат и в болница при усложнения.

Дезинфекцирането на водата със слънчева светлина и сок от лайм е изключително ефективно. Резултатът е абсолютно същият, както ако кипнете водата и я охладите преди консумация.

Сокът от лайм пречиства водата

По същия начин действат и филтрите за пречистване на вода, но действието им е много по-бързо, не се налага да чакате и минута.

Пропорцията за разреждане на водата с лайм е тридесет милилитра сок на два литра вода или сока от половин лайм на бутилка вода от литър и половина. Използването на този начин за пречистване на водата е изключително евтин, а освен това водата за пиене ще е с приятен аромат и освежаващ вкус.

Ако се намирате в полеви условия, например на къмпинг или на риболов, напълнете бутилка от литър с вода и я оставете на слънчева светлина за около шест часа, след което добавете сока от лайм.

Ефектът на пречистване със сок от лайм се дължи на активната съставка в този сок – псораленес, която ускорява процеса на убиване на вредните бактерии.

Можете да използвате за пречистването на водата и други видове цитрусови плодове, но в тях не е толкова силно изразено действието на тази активна съставка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest