gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранителен режим при висок холестерол

Хранителен режим при висок холестерол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Зеленчуци

Високият холестерол е една от основните причини за сърдечни проблеми. Проблемите с холестерола, както и повечето болести имат пряка връзка с начина на хранене. Обърнете внимание на своето меню, за да намалите лошия холестерол.

Най-важното е да се храните здравословно. Така ще намалите килограмите си и кръвното налягане, както и общия холестерол в тялото.

Включете повече зеленчуци и плодове, варива и пълнозърнести храни в своите хранения. Тези продукти съдържат фибри, които помагат за намаляването на лошия холестерол.

Внимавайте с мазните храни. Все пак трябва да отбележим, че от мазно до мазно има някаква разлика. Ненаситените мазнини, набавени от зеленчуци и риба са напълно полезни. Животинските или наситени мазнини не са полезни за здравето.

Ограничете приема на масло, шоколад и сладкиши, защото често не е ясно с какви мазнини са правени. Мазните меса също не са препоръчителни.

Консумирайте повече риба и зехтин за сметка на всички останали вредни мазнини. Рибата съдържа омега 3 мастни киселини, които са много важни за дейността на сърцето и намаляването на лошия холестерол.

Зехтин

Не яжте колбаси, те са с високо съдържание на вредни мазнини. Хубаво е млечните продукти, които консумиране да бъдат ниско маслени.

Намалете приемът на сол. Така ще намалите кръвното налягане. Когато купувате готови продукти, обръщайте внимание на съдържанието на сол в тях, често то е изключително високо.

Приготвяйте храната си без олио. Може да го замените със зехтин, да варите продуктите или да ги приготвяте на пара.

Старайте се да пиете повече течности. Водата е важна за тялото, тя го прочиства и му дарява живот. Тя дава енергия и сила.

Ограничете приемът на газирани напитки и натурални сокове, защото в тях има голямо количество захар. Заменете ги с чайове.

Опитайте се да се храните често – поне три или четири пъти дневно. Пропускането на едно хранене води до преяждане, което е напълно противопоказно. Редовното хранене поддържа нивата на кръвна захар и поддържа метаболизма на добро ниво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest