Стевия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
Стевия

Стевията е (Stevia rebaudiana Bertoni) e най-сладкият дар от природата, който съществува. Представлява многогодишно растение от сем. Астрови. В природата са познати около 80 вида растения от този род, но от тях само Stevia Rebaudiana и два други (вече изчезнали вида) притежават качествата на естествен подсладител.

Стевия е разклонен храст, наричан често медена билка заради сладкия си приятен и напълно естествен вкус. Листата на стевия се характеризират с приятен и освежаващ вкус, който може да бъде 300 пъти по-сладък от захарта. Медената билка не съдържа хранителни калории и няма странични ефекти.

Произходът на стевия е от Парагвай и Бразилия, където ценят възможностите на медената билка от 1.5 хиляди години насам, но за нас, европейците, стевия става известна и позната сравнително късно. В природата храста достига 60-70 см височина, с прости листа, бели малки цветчета и добре развита коренова система.

У нас стевия се отглежда изкуствено от повече от 30 г. Отглеждането на природния подсладител е най-активно основно в Парагвай, Бразилия, Япония и Китай, но се култивира и в Южен Онтарио, Мексико, Калифорния и Южна Англия.

Отглеждането на този ествествен подсладител е много успешно в страни с топъл климат, защото студовете не й понасят. Размножаването на стевия става чрез семена и чрез вкореняване на резници, но семенното размножение е по-евтино при създаването на по-големи насаждения. Най-много сладки вещества в този природен дар се натрупват преди началото цъфтежа и ето защо това е и моментът. След обиране, стевията трябва да се изсуши възможно най-бързо.

Суровината за продуктите, които днес използваме под името стевия, идва от родината му – Парагвай. Това растения има уникален, приятен и силен сладък вкус и специфичен аромат. Стевия има безброй предимства пред всичко останали изкуствени и естествени подсладители, но освен това растението крие широк спектър от здравословни ползи. Стевия е мощен адаптоген, антиоксидант и биопротектор с изключително широк профилактично-лечебен спектър. Сладката билка може да се употребява ежедневно от хора от всички възрасти.

История на стевията

Макар и позната от хиляди години, на Стария континент стевия се появява едва през 19 век. През 1887 г. от южноамериканския учен Антонио Бертони научава за сладката билка от парагвайските индианци гуарани. От незапомнени времена индианците употребяват стевия, за да придадат сладък вкус на традиционните си горчиви напитки. Наричали я „ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.

Научните изследвания върху стевия започват още по-къснао – през 1931 г., когато двамата френски химици Бридел и Лавиел започнали да изследват екстракция от листата на магическото растения. В резултат на тези разработки било получено чисто и бяло прозрачно съединение, наречено „стевиозид", на което се дължат и вкусовите качества на стевията.

Растението Стевия

Състав на стевията

Стевия е подсладител и лечител и то с напълно натурален произход. Листата на билката се съдържат глюкозиди, пектини, витамини, 17 различни аминокиселини, микроелементи, антиоксиданти, ефирни масла. В състава на стевия има преди всичко гликозиди. Именно те участват в обменния процес на човешкия организъм без инсулин, като нормализират нивото на глюкозата в кръвта.

Веднага след гликозидите идва ред на огромния спектър от важни за човешкото здраве полезни вещества - целулоза, пектинови вещества, растителни липиди, полизахариди, витамини (предимно А, С, В1, В2), а от микролементите преобладават калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий, антиоксиданти, аминокиселини, минерални съединения и др. Усещането за сладост, което създава консумирането на стевия е доста важно за обменните процеси в тялото ни.

Приложение на стевия

Стевията е уникален продукт от природата, който е едновременно ествествен подсладител, лечител и продукт, който може да се използва успешно в кулинарията защото издържа на термична обработка. Японско изследване потвърждава, че Стевия и нейните екстракти са изключително устойчиви на различни начини на готвене, като печене, варене и т.н.

Всъщност самите японци са най-големите консуматори на стевия в световен мащаб. Те използват медената билка като подсладител от 1954 година. В Япония износът на стевия е забранен, а употребата й във все повече и различни продукти като заместител на захарта става все по голяма. Надали е случайно, че японците имат най-висока средна продължителност на живота в световен план.

Като лечител стевия помага за изчистване на организма от токсините и шлаките и макар и да е много сладка, тя не съдържа никакви калории. Важно е да се отбележи, че веществата в стевията не ферментират в устната кухина и не засилва апетита. Едновременно с това стевия подобрява храносмилането и обмяната на веществата.

Антиоксидантните ѝ свойства са потвърдени, като стевия се бори успешно срещу свободните радикали. Стевия може да се използва всекидневно като заместител на захарта, като подсладител, който за разлика от другите подсладители е напълно безвреден и носи само ползи на организма.

Ползи от стевията

Здравословните ползи от стевия са огромни и са особено важни за хората, които страдат от диабет. Тя лекува чрез с ярко изразен хомеопатичен начин и помага за много от болестите на нашето време. Регулира съдържанието на захарта в кръвта, като при диабетиците я понижава при диабетици и понижава нивото на хормона инсулин в кръвта.

Стевия и Захар

Освен това стевия намалява повишеното кръвно налягане без да въздейства на неговото нормално ниво. Медената билка притежава тонизиращ сърцето ефект, като укрепва сърдечносъдовата система. Намалява нивото радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, като укрепват се кръвоносните съдове.

Редовната консумация на стевия подобрява работата на стомаха и червата, като се засилва ферментивната активност на органите на храносмилателната система. В резултат на това стевия е особено ефикасна при остри и хронични гастрити. Хората, които са свикнали да подслаждат храните и напитките си със стевия, доказано по-рядко страдат от простуди, грип и вирусни инфекции

Сладката билка има бактерицидните свойства, които се проявяват при зарастване на рани, лечение на язви от различен произход, екземи, дерматити и различни алергии на кожата. Още стевия успява да нормализира микрофлората на черния дроб след продължително приемане на антибиотици.

Изплакването на устната кухина с разтвор със стевия предпазва зъбите от кариес, а венците от парадонтоза и укрепва зъбния емайл. Едновременно с това не предизвиква активно слюноотделяне и глад за въглехидрати. Стевия оказва успокояващо действие върху нервната система, влия добре при стресови натоварвания и при повишена умствена работа. Тя успешно облекчава ревматични болки. Растението е доста ефикасно и при различни ухапвания и ужилвания от насекоми, както и при изгаряния.

Този сладък природен дар успява да регулира теглото и обмяната на веществата, защото на практика не съдържа калории. Стевия е мощен антиоксидант, който намалява действието на вредните свободни радикали, като ни прави по-издръжливи и оказва огромно лечебно-профилактично и оздравително действие при използването от здрави хора. Още един плюс е, че редовната консумация на стевия може да притъпи влечението ви към вредните навици, като тютюнопушене и алкохол.

Вреди от стевия

Дълго време в доста страни в Европа стевия бе забранена като хранителна добавка, защото не бе достатъчно проучена. От 2009 година обаче растението е позволено и нещо повече. Вече е напълно ясно, че стевия няма никакви странични ефекти и е напълно чист, полезен и ефикасен дар от природата.

Съществуват единствено опасения, че при по-високи дози на консумация на стевия може да се стигне до понижаване на кръвната захар и на кръвното налягане. Затова и хората с подобни проблеми трябва да консумират стевия в умерени дози без да прекаляват.

Прочети също защо е полезно да се пие чай от стевия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес