gotvach.bg»Статии»Диети»Лечебно Гладуване

Лечебно Гладуване

DesislavaDesislava
Новак
217476
Лечебно гладуване

Историческите сведения ни казват, че постенето е било използвано за възстановяване на здравето в продължение на хиляди години. Хипократ, Сократ и Платон са препоръчвали пост за възстановяване на здравето.

Библията ни казва, че Мойсей и Исус са постили в продължение на 40 дни за духовно обновление. Махатма Ганди е постил в продължение на 21 дни за насърчаване на уважение и състраданието между хората с различни религии.

През по-голямата част от човешката история постът се ръководи от духовната идилия. Днес, след хилядите научни изследвания и развитието на технологиите, човешката физиология потвърждава мощния лечебен ефект на гладуването.

Лечебното гладуване е мощен терапевтичен процес, който може да помогне на хората да се възстановят от леки до тежки здравни проблеми.

Някои от най-често срещаните са високото кръвно налягане, астмата, алергии, хроничните главоболия, възпалителните заболяване на червата (улцерозен колит и болест на Крон), синдром на дразнимото черво, диабет, сърдечните заболявания, дегенеративен артрит, ревматоиден артрит, псориазис, екземи, акне, маточни фиброми - доброкачествени тумори и системен лупус еритематодес.

Гладуване и детокс

Лечебното гладуване осигурява период на концентрирана физиологична почивка, през която в тялото може да се породят самолечителни механизми за ремонт и укрепване на увредените органи.

Процесът на гладуване също така позволява на тялото да се очисти от натрупаните токсини и отпадни продукти.

Гладуването дава на храносмилателния тракт време напълно да си почине и да се засили мукозната му обвивка.

Здравата чревната лигавица е необходима за предотвратяване на изтичането на непълно усвоените протеини в кръвта, като по този начин предлага защита срещу автоимунни заболявания. Здравият храносмилателен тракт помага за защита на кръвта и вътрешните органи от различните вредни вещества на околната среда и метаболитните токсини.

Доказани ползи от лечебно гладуване

Отслабване чрез лечебно гладуване

Чрез лечебното гладуване можете да си осигурите:

• Повече енергия;

• Здрава кожа;

• Здрави зъби и венци;

• По-добро качество на сън;

• Чиста и здравословна сърдечно-съдова система;

• Намаляване на тревожността и напрежението;

• Драматично намаляване или пълно премахване на болките в мускулите и ставите;

• Намаляване или премахване на главоболие;

• Стабилизиране на кръвното налягане;

• По-силно и по-ефективно храносмилане;

Стабилизиране на дефекацията;

• Загуба на наднорменото тегло;

• Премахване на токсините;

• Подобряване на хроничните дегенеративни ветеринарно-санитарните условия, включително и автоимунните заболявания.

Важно е да се разбере, че детоксикиращите и лечебните процеси, които се случват по време на гладуването, също са активни, когато човек консумира храна.

Гладуването може да бъде полезно за хора, чието състояние не се подобрява толкова бързо, колкото биха искали, или за хора, които имат здравословни проблеми, които се нуждаят от концентриран период от време лечение.

Гладуването може да осигури чиста и обновена основа, върху която може да се изгради и поддържа силно и в добро състояние тяло чрез последователно вземане на здравословна храна и спазването на здравословен начин на живот.

Ако не можете да гладувате, то редовно си гответе нещо вкусно и постно като:

- постни яхнии;

- постен ориз;

- постни сладки.

Постното хранене улеснява храносмилателния тракт и в крайна сметка води до по-добър тонус и външен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest