Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреден ли е желатинът

Вреден ли е желатинът

DesislavaDesislava
Новак
217310
Желиран шоколадов пудинг

Желатинът е полупрозрачно ронливо твърдо вещество, което е безцветно или с леко жълт цвят, почти без вкус и мирис, който се създава от продължителното кипене на животинска кожа, съединителна тъкан или кости. Той има много приложения в сферата на храненето, лекарствената промишленост и производството.

Желатинът е известен още като E441. Вероятно той е най-известен като желиращ агент в готвенето, като различните видове и степени на желатин се използват в широка гама от хранителни и нехранителни продукти.

Типични примери на храни, които съдържат желатин са желатиновите десерти или млека, дребни сладки неща, като желирани бонбони и желирани сладкиши, като например желираните мечета, които децата много харесват.

Желатинът може да се използва като стабилизатор и сгъстител в храни като сладолед, конфитюри, кисело мляко, сметана, сирене, маргарин, той се използва, както и в храни с намалено съдържание на мазнини, за да се симулира усещането за мазнини и то без добавяне на калории.

От желатин обикновено са направени черупките на фармацевтичните капсули, за да се направи съдържанието им по-лесно за преглъщане. Хипромелозата е вегетарианския колега на желатин, но е по-скъп за производство. Животинските лепила по същество са нерафиниран желатин.

Крем с желатин

Той се използва, за да държи кристали на сребърения халид в емулсията на почти всички фотографски филми и фотографски документи. Въпреки някои усилия, не са открити подходящи заместители със стабилността и ниската цена на желатина.

Използва се като покритие или разделителен агент за други вещества, като например бета-каротин, разтворими във вода, като по този начин придава жълт цвят на безалкохолни напитки, съдържащи бета-каротин.

Желатинът е тясно свързана с лепилата и се използва като свързващо вещество в шкурка. Козметични продукти могат да съдържат не желиран вариант на желатина под името "хидролизиран колаген".

Съмнения за безопасността на желатина

Поради спонгиформните енцефалопатии по говедата (BSE), известни също като болестта "луда крава", както и връзката му с болест на Кройцфелд-Якоб (CJD), не е имало особено голяма загриженост относно използването на желатинът, получен от животински части.

Едно проучване, публикувано през 2004 г., обаче показа, че при производственият процес на желатинът се унищожават по-голямата част от прионите, които могат да присъстват в суровината.

Въпреки това, след по-подробни проучвания по отношение на безопасността на желатинът и болестта луда крава са подтикнали Американската агенция за храните и лекарствата да издава предупреждение и строги насоки за извличане и преработка на желатинът и за намаляване на потенциалния риск, породен от спонгиформна енцефалопатия по говедата от 1997 година.

Пача

Една от основните нежелани реакции, които могат да възникнат с употребата на желатиновите добавки е алергия към желатин. Въпреки, че не се среща често, може да се случи при податливи на алергии индивиди.

Желатиновата алергия може също да причини уртикария, световъртеж и в редки случаи, анафилаксия. Друг страничен ефект на желатиновите добавки е реакцията на токсините, които понякога се установяват в желатина. Тъй като на много животни се дават антибиотици и те ядат храни, които съдържат пестициди, тези токсини може да се появят в желатинът. Възможните симптоми включват виене на свят, гадене и храносмилателни проблеми.

Възможен страничен ефект от прекомерната консумация на желатин е количеството на протеина в него, който може да доведе до това черен дроб и бъбреци да трябва да работят по-усилено. Налице се появява индикация, че прекалено многото протеини, без достатъчно въглехидрати е попаднал в тялото, а това може да създаде напрежение върху черния дроб, и точно поради тази причина, желатинът от време на време се използва като протеинова добавка.

Виж още как се разтваря желатина и полезен ли е желатина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ддд
ддд
27.01.2014 19:26
Повечето коментари тук ми се струват подозрително фалшиви.....
4
0