gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да заменим пърженето с печене

Да заменим пърженето с печене

DesislavaDesislava
Новак
217483
Печен бут на фурна
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Методите на готвене имат значително въздействие върху качеството на храната, която консумираме. Печенето и пърженето са два от най-популярните методи, използвани, за да се готви храна. Пържените храни обикновено са потопени във фритюрник или тиган, който съдържа много горещо масло или мазнина.

Високите температури и високата топлопроводимост на храната, помагат на така приготвените храни да се превърнат в атрактивна и хрупкава храна с чудесен аромат. Въпреки това, качеството на продуктите пада значително, когато те се пържат. Много от пържените храни могат да се приготвят, като се изпекат на скара, като разбира се това се явява една по-здравословна алтернатива.

Недостатъци на пърженето

Когато храните се пържат, те поемат много мазнина. Дори ако храната е с ниско съдържание на мазнини след този метод на готвене, то тя завършва с високо съдържание на мазнини. Когато се консумират такива храни, естествено се повишава нивото на холестерол в кръвта. Високите нива на холестерол представляват големи рискове за нашето здраве. Артериите се запушват с течение на времето, това пречи на гладкото протичане на кръвта и повишава кръвното налягане. Високите нива на холестерол, също увеличават риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Пържено

Не е малка и ролята на калориения прием от пържени храни в наддаване на тегло. Така става все по-трудно да се управлява програмата за здравословно тегло, когато се консумират пържени храни редовно в диети. Другите храни, като зеленчуци например, губят голяма част от влагата си и витамините си, когато са пържени. Това се дължи на изключително високите температури на загрятата мазнина.

Въпреки това пържената храна може да бъде вкусна с приятна текстура, но тя е по-трудно смилаема от печената храната. Храните с високо съдържание на мазнини оказват по-голям натиск върху храносмилателната система и органи. Това допринася за заболявания на храносмилателния тракт. Това също така изостря условия за появата и раздразняването на язвите и камъни в жлъчката. Здравословната алтернатива на пърженето е печене.

Ползи за здравето от печенето и в частност от печенето на скара.

Храната приготвена на скара има намалено съдържание на мазнини. Това е така, защото мазнините се топят като храната се готви. Това води до здравословно приготвена храна, която предлага диета с ниско съдържание на мазнини. Храните изпечени на скара също имат по-ниско съдържание на калории, отколкото пържените храни. Това помага при регулирането на теглото и поддържането на здравето.

Пържоли на грил

Намаленият прием на мазнини помага за понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Здравословните нива на холестерола подобряват сърдечно-съдовите заболявания. Различни заболявания като затлъстяване, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет тип 2 увеличават риска с редовната консумация на пържени храни.

Когато печете храната си на скара, това помага да се намали риска от тези заболявания. То също така гарантира, че ще получите по-голяма част от хранителната и витаминозната стойност от храната си. Това е така, защото при по-късото време на готвене, както е печенето на скара се губят по-малко от полезните хранителни елементи.

Това води до минимална загуба на влага и витамини от зеленчуците и останалите продукти. Това гарантира, че голяма част от хранителното съдържание се задържа в храната. За това не забравяйте, че приготвянето на здравословна храна допринася за доброто здраве и общото благосъстояние на човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest