Темпе е вегетариански продукт, който е популярен най-вече в Индонезия и югоизточната част на Азия. Темпе се приготвя по технология, близка до тази на ферментирането на сирена.
Темпе се прави от соеви зърна, които се накисват, разпукват се и след като се почистят, се сваряват, но не до готовност. Добавя се оцет и закваска с полезни бактерии.
Така се получава ферментирал продукт със сложен аромат. Той прилича на аромата на месо, гъби и орехи. Вкусът на темпе прилича на пилешко месо.
Темпе не може да се съхранява дълго. Често разрязаното на парчета темпе се запържва в олио и се добавят различни зеленчуци и подправки.
Структурата на темпе позволява то да се използва като пълнеж за хамбургери. Темпе се сервира с гарнитура, в супи, в пържени и задушени ястия, а също така и като самостоятелно ястие. Поради ниската му калоричност се използва като диетичен продукт. Темпе се съчетава добре с риба и морски дарове.
Вкусни са веганските тако с темпе и сос от авокадо и лайм.
Необходими продукти: 1 супена лъжица олио или зехтин, 1 чаена лъжичка черен пипер, 180 грама темпе, 2 супени лъжици сок от лайм, 1 чаена лъжичка соев сос, половин чаена лъжичка ким, две супени лъжици кашу, 1 авокадо, 6 супени лъжици вода, царевични питки – могат да се заменят с арабски, няколко листа маруля, пикантен доматен сос.
Начин на приготвяне:
Смесете в купа зехтина, соевия сос, подправките и добавете кубчетата темпе. Разбъркайте. Оставете за няколко часа в хладилника. Запържете кубчетата с малко зехтин на среден огън, докато не станат хрупкави.
Залейте кашуто с вода за няколко часа. Добавете сока от лайм, нарязаното на парчета авокадо, сол на вкус и разбийте с пасатор до пюре.
Запържете леко питките, сложете по един лист маруля, малко темпе и полейте с малко пикантен доматен сос. Украсете със сос от авокадо и лайм.
Коментари