Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се справим с лакомията?

Как да се справим с лакомията?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Лакомия

Много често, особено под влияние на стрес, човек се тъпче с каквото му попадне, само и само да си осигури чувство на удоволствие, каквото му дава пълният стомах.

Сладкишите пък осигуряват на организма ендорфини, които доставят удоволствие и така гонят стреса. Но заедно с ползата от тях идва и вредата – наднорменото тегло е една от вредите на тестените и сладките удоволствия.

Много хора продължават да се тъпчат и след като са се нахранили и дори след като им е станало тежко. Но вкусната храна просто примамва да бъде изядена, а усещането от вкуса й доставя изключително голямо удоволствие на истинските ценители.

Особена трудност срещат всички, които са на гости на родителите си и най-вече по празници, защото тогава масата се огъва от всевъзможни ястия, а човек иска да опита от всичко.

За да се преборим с лакомията, трябва да се запасим с търпение и да имаме желание да излезем победители от тази нелека битка. Първото правило, което трябва да спазваме, за да се преборим с лакомията, е правилото на едната хапка.

Отказване на сладкото

Когато сте на маса, трябва да станете от нея не когато сте преяли до пръсване и не можете да си поемете въздух, а когато усещате, че бихте могли да изядете поне една хапка. Така няма да тормозите стомаха си и постепенно ще се научите да ставате от масата леко гладни.

За да не изпитвате вълчи глад, докато дойде време за следващото хранене, запасете се с ядки и сушени плодове. Една шепа ядки ще ви засити и ще бъде от полза за мозъка ви. Сушените плодове са перфектният десерт, от който не се пълнее, стига да не прекалявате и с тях.

Друг трик в борбата с лакомията е да не се храните пред телевизора или пред компютъра. Докато мозъкът ви е ангажиран, не усещате как поемате механично огромно количество храна. Отделете време само за хранене.

Сервирайте си храната в по-малки чинии, така колкото и храна да сложите, чинията ще изглежда препълнена. По този начин ще се самозалъжете, но ще има резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest