Как да почистваме тефлонови съдове
How to clean Teflon dishes
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да почистваме тефлонови съдове

Как да почистваме тефлонови съдове

Почистване на тефлонови съдове
Пластмасов стелаж за съдове с 3 отделения-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Пластмасов стелаж за съдове с 3 отделения
13.00 лв.
10.01 лв.
Виж ››

За да измиете тефлоновите съдове, трябва да имате малко повече подготовка, защото много лесно можете да надраскате тигана и той повече да не може да се употребява. Знаете, че, веднъж повредено, покритието на тефлона няма да изпълнява своето предназначение, а освен това е и вредно за вас да използвате повреден съд за готвене.

Ясно е, че когато готвите в тефлонов съд, трябва да използвате само дървени прибори – всякакви други са абсолютно забранени. Когато искате да го почистите, премахнете с домакинска хартия остатъците от храна или мазнина, след което хубаво накиснете и измийте с вода, гъба и препарат за миене на домакински съдове. Няма нужда от никакви други допълнителни обработки.

Не се доверявайте на рекламите, в които забърсват с парче хартия и казват „Готово е за следваща употреба”. Сложете малко от препарата за домакински съдове и премахнете всички остатъци от храна или миризми – всички останали предложения (изплакване само с вода, забърсване със салфетка и прибиране в шкафа) са просто нехигиенични.

Спорен е въпросът дали да миете тефлоновите прибори в съдомиялната – според едни не, според други може, но пък не се измивали достатъчно. За да нямате този проблем, най-добре не го слагайте там – измивайте го на ръка, по този начин ще бъдете сигурни, че и покритието му няма да се развали.

Друго, което можете да използвате за тефлонови съдове, са обезмаслителите.

Миене на чинии

Истината е, че мазните точки от тигана, например, се изчистват доста трудно, дори понякога не успяват да се махнат напълно, което прави съда да изглежда неприятно и мръсно. За да нямате този проблем, купете си обезмаслител, напръскайте и измийте, както е указано на опаковката.

Ако тефлоновите ви съдове са почернели (това се случва след дълга употреба), сложете в тях оцет и вода в съотношение 2:1. След 15 минути изхвърлете и измийте съда като преди това го изтъркайте с парче лимон. Ако искате да изтъркате тигана отвън, може да си позволите да използвате и препарати с абразивни частици.

Много производители на тефлонови домакински съдове препоръчват преди първата употреба да се намажат с много тънък слой олио. Обикновено този съвет е изписан на етикета, затова винаги четете указанията за ползване на съдовете след като си ги купите. И не на последно място - не се заблуждавайте от ниските цени на някои производители – в този случай високата цена, както и наложилата се марка на пазара са гаранция за качество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest