Тайната на истинските италиански бишкоти
Tajna pravih italijanskih piškota
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на истинските италиански бишкоти

Тайната на истинските италиански бишкоти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Тайната на истинските италиански бишкоти
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Бишкоти ди Прато – това е най-ранното име, с което се появяват бишкотите. Те са направени първо в град Прато, в Италия. Думата бишкоти произлиза от латинската дума BISCOCTUS, означаваща двойно изпечен.

На 29 септември в САЩ и някои краища на света се отбелязва денят на бишкотите, което е повод да поговорим малко повече за тези хрупкави класики в сладкарството.

Години назад във времето хората са разбрали, че хрупкавите бисквити, изпечена от двете страни, са по-дълготрайни и годни за съхранение. Плиний Стари дори твърдял, че подобен вид храна може да се консумира дори след векове.

Първата написана рецепта за бишкоти е от преди няколко века и до ден днешен се съхранява в град Прато. Днес в различните части на Италия те са известни още като кантучини, повлияни от културата и различията на всеки отделен град. Освен всичко друго, вече готовите бишкоти се използват в направата на множество торти и сладкиши като Тирамису и са чудесен заместител на блата за торта.

Ето как вие сами може да си направите италиански бишкоти вкъщи:

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. какао (натурално), 1 ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. сол; 1/2 ч.ч. сода; 1 ч.ч. захар; ¾ ч.л. бакпулвер; 1/2 ч.ч. разтопено масло; 1/2 ч.л. екстракт от ванилия, ½ ч.ч. орехи на едро, ½ ч.ч. сушени плодове, 2 яйца.

Начин на приготвяне:

Всички сухи съставки се смесват. Добавя се предварително разбитите яйца и масло. Започва да се меси, докато не се постигне лепкаво-твърда смес. Добавят се орехите и сухите плодове.

Торта с бишкоти

Забележка! - тайната съставка на италианските бишкоти е добавянето на солта и содата. Изглеждащи на пръв поглед като неприемливи, именно те са тези, които, прибавени в точното количество, дават уникалния и неповторим вкус.

След хубаво размесване на тестото то се изсипва върху хартия за печене в тава. Оформя се в продълговата и правоъгълна форма на око с височина около 1- 2 см.

Фурната трябва да е предварително загрята - пече се 25 мин на 180°C. След като е готово, се изкарва и се изчаква да изстине около 30- 45 мин. Нарязва се на филийки и се изчаква да изстинат напълно. Ако сметнете, че има нужда, може да ги запечете леко втори път като отделни сладки, подредени в тава.

Когато вече са готови, могат да бъдат съхранени за доста дълъг период от време, било то в кутия или в хладилник.

След като вече сте си приготвили бишкоти, с готовите бишкоти можете лесно да си направите бишкотена торта или крем с бишкоти.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Татяна Василева
Татяна Василева
04.10.2013 14:49
Съмнявам се,че има грешки в рецептата. Какво ще стане с тия бишкоти ако наистина сложим по 1/2 ч.ч. сол и сода?
4
0