Лук

AdminAdmin
Администратор
94642k
Кромид Лук

Лукът се класира в първата десетка зеленчуци, произвеждани по света. Смята се, че лукът произхожда от Азия и започва да се култивира в след 1630 г.

Лукът е сезонно растение, което расте добре при широк диапазон от температури. Младите лукови растения са силно устойчиви на студ. Лукът може да се произвежда чрез засаждане на семена или пресаждане на млади лукови растения. При засаждане на лукови семена се използват от 2 до 4 паунда семена за акър. Засадените редове трябва да бъдат на разстояние от 16 до 24 инча един от друг. За да се постигне високо качество на зрелия кромид лук се изискват по-хладни температури през ранното развитие и високи температури по време на съзряването.

Луковите растения имат плитки корени и относително малки, тънки листа, които ги правят слаби конкуренти на тревистите растения. Поради тази причина химичните и механичните методи за контрол на тревата са от решаващо значение за високи добиви.

По време на своя растеж лукът преминава през процес наречен "образуване на луковица", за да произведе луковата глава. Този процес се влияе от количеството на дневната светлина, а не от възрастта на растението.

Необходимата дневна светлина зависи от сорта на лука и може да варира от 12 часа за видовете, които съзряват рано и 15 часа за тези с късно зреене. Факторите, които влияят върху големината на формираната лукова глава включват ранно засаждане, пространство на растенията, влажност на почвата, контролирането на тревата и щетите, нанесени от насекоми и вредители.

Лук

Сортове лук

Хибридните сортове лук се препоръчват повече, защото те са по-еднородни, оформени и с по-високи добиви, отколкото стандартните сортове. Изборът на сорт за отглеждане зависи от два основни фактора: видът на пазара, за който се произвежда и условията на отглеждане.

Основно се отглеждат две групи лук. Американската група включва няколко разновидности, като Европейската или още чуждестранна група е съставена предимно от сортовете Бермуда и Испанските сортове. Видовете лук се различават по цвят, форма, вкус, съхранение и време, за да се достигне зрялост.

Жълтите сортове съставляват около 75% от всички видове лук. Повечето Американски сортове и сладкия Испански сорт изискват повече дневна светлина, за да образуват луковица. Ранното прибиране на реколтата или от 80 до 100 дни съзряване на луковите глави се препоръчва.

Друга група от лук е зеленият лук, който се предлага на връзки. Тази група е съставена от сортове като Японски, Южняшки, Лисабон бял и Испански бял.

Избор и съхранение на лук

Луковите растения са зрели и готови за прибиране на реколтата, когато техните върхове изсъхнат и паднат. Ако луковите глави следва да бъдат съхранявани след прибиране на реколтата, те трябва да се оставят да изсъхнат преди прибирането им. Въпреки това, луковите глави не трябва да се оставят в земята, докато върховете им изсъхнат напълно, тъй като луковицата е вероятно да развие корени, което ще намали пазарната им стойност. Раздвояването на луковите глави също намалява пазарната им стойност, така че е нежелателно.

Кулинарна употреба на лука

Пресният лук има много от качествата на стария кромид лук, обаче е добре е да се консумира бързо, след като се купи. Най-крехки и бързо развалящи са перцата на лука. Ако изчакваме с приготвянето на пресния лук, трябва да положим грижи за съхранението първо на зелените пера. Те се мият и третират с вода непосредствено преди да се употребят. Ако не спазим това, ще омекнат и ще се разкашкат. В никакъв случай не трябва да задушаваме и спаряваме лука, завивайки и съхранявайки го в найлонови торбички.

Замразен пресният лук е прекрасно попълнение към всяка манджа и спомен за пресните пролетни салати през зимата. За целта първо трябва измием лука, след което го оставяме да се изсуши. Не е необходимо да го попиваме с кухненска хартия, той сам ще изпръхне от водата престоявайки известно време. Не обелваме и най-външните слоеве на лука, защото те естествено го предпазват и ще го съхранят допълнително при замразяване. Същото се отнася и за кореновата система. След като пресният лук е измит и се е изсушил, го нарязваме на възможно по едри части и го поставяме в найлонов плик за фризер. Стараем се зелените перца да не бъдат третирани и да останат цели.

Хитринки при готвене с лук

Лукът е страхотна гарнитура за печено месо, ако го обелите и леко го запечете на фурна, като преди това сте го поръсили с малко кафява захар. С лук можете да си приготвите още дробчета с лук, лучена яхния или защо не прослувутата френска лучена супа.

Ако бланширате кромид лук и след това го запържите и задушите с нарязани на едро гъби, ще получите идеална гарнитура за телешко месо.

Червеният лук може да се запече, без да се бели. Важно е да не изпуснете момента и нежната червена ципа да не стане черна.

Ако запържите малко лук със сол и го добавите в тесто за питка, ще получите превъзходен вкус.

Ето и някои прекрасни рецепти с лук.

Лук и Чесън

Ползи от лука

Пресният лук предпазва от зъбни проблеми като кариеси и зъбен камък, сока на лука пък предпазва от възпаления на венците и се използва за предпазване от парадонтоза.

Лукът е богат на витамините (C, Е, от група В, D, РР, минералите (желязо, калций) и фитонцидите, известни със своите антисептични, противовъзпалителни и заздравяващи кожата свойства. Лукът е полезен и при изгаряния, тъй като той е естествен антисептик и помага за заздравяването на изгарянията, които за няколко минути престават да болят. В ситно нарязан лук сложете малко вода и нанесете получената смес върху изгореното място.

Кромидът съдържа етерични масла и органични киселини, които играят значима роля в храносмилането: увеличават апетита, повишават отделянето на стомашни сокове и подобряват усвояването на погълнатата храна.

Лукът е полезен и при премахване на ухапвания от насекоми. Натрийте с лук ухапаното място от комар, пчела или оса, той има не само успокояващи и възстановяващи свойства, а действа и противовъзпалително. След няколко часа болката, сърбежът и отокът ще отшумят.

За по здрава коса, и за растеж на косата, се препоръчва дори косата да се измива 1-2 седмично с отвара от люспи от лук. С отвара от една шепа люспи от лук, варени в чаша вода около 10 мин., се лекува пърхот, и косата придобива сламено-златист оттенък.

Лукът помага и при премахването на брадавици. За целта смесете ситно наразян лук с натрошен аспирин и добавете малко студена вода. Нанесете сместа и залепете с лепенка. Направете процедурата през нощта, а на сутринта махнете лепенката. След няколко такива процедури кожата ви ще е напълно изчистена от брадавици.

Ако работите с течни химикали и бои със силна миризма, вземете си лук. Нарежете лук и го поставете в чаша с вода до най-миризливите химикали. Лукът ще попие миризмите. Помещението ще замирише на лук, но това е по-полезно за организма ви, от да вдишвате различните изпарения от химикалите.

Глави Лук

Ако имате мравки или други насекоми в къщата, поставете на пътя им купа с нарязан кромид лук. Те мразят миризмата на лук и ще напуснат бързо дома ви.

Френски учени пък откриха, че ако една жена редовно консумира лук и чесън, значително намалява риска от заболяване от рак на млечната жлеза. Затова дами замислете се, преди да се откажете от тези дарове на природата само защото техният аромат не ви харесва.

При разтягане на мускулни връзки изчистете една глава лук, нарежете я на ситно и я смесете с малко захар. Изсипете част от сместа върху парче плат, докато се образува дебел слой и сложете върху болното място, превържете с бинт. Сменяйте компреса веднъж на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
57
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати