Gotvach.bg»Статии»Плодове»Хинап - Китайска фурма

Хинап - Китайска фурма

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Хинап

Хинапът, познат още като финап и китайска фурма представлява древно овощно дърво, което по исторически данни е познато още преди 6000 години. Хинапът се отнася към рода Ziziphus, семейство Зърнастецови. Съществуват повече от 50 разновидности на хинапа, но най-известен и полезен е Ziziphus jujuba Mill.

В голяма степен отхвърлян от Запада, азиатците и европейците признават ценните качества на хинап редица векове. Още през 17 век Джерард отбелязва, че китайската фурма е отличен лек за всякакви болежки, но най-вече за белите дробове и бъбреците. В нашата страна хинапът е пренесен още от дълбока древност. Разпространените сортове са сравнително дребни, но за сметка на това много полезни. Най-голям брой дръвчета има в Стара Загора, Варна, Бургас, Сливен и в някои от селищата около Пловдив и Асеновград.

Плодовете на хинап са продълговати, леко кафяви с лъскава обвивка и костилка. Хинапът има приятен вкус и висока хранителна стойност. Той е една от четирите основни овощни растения на Китай, където заема над 2 млн. декара.

Най-голям брой различни сортове има в родината на хинапа – Китай. Те са създадени предимно по метода на народната селекция в течение на много векове. Все пак този плод вирее без проблеми в условията на нашия умерено-континентален климат. Може да се отглежда хинап както в градината, така и в саксия вкъщи като малко храстче.

Хинапът е дърво, което може да живее до 300 години. Започва да ражда плодове още година след засаждането си. Плодовете му са сладки или сладко-кисели.

Китайска фурма

Състав на хинап

Малките плодове са изключително богати на флавоноиди, сапонини, клей, захари, витамин А, витамин С и В2, минерали – калций, желязо и фосфор. Съдържанието на витамин С в хинап е от 8 до 18 пъти в повече, отколкото в доматите и цитрусите и около 200 пъти повече от намиращия се витамин С в ябълките, прасковите и крушите. Хинапът е много богат на витамин Р, протеини, яблъчна киселина, пектин, танини и рутин. В листата на хинапа се съдържат голямо количество катехини, дъбилни вещества, кумаринови вещества, витамин В1, уронови киселини.

Избор и съхранение на хинап

Избирайте хубави червени плодове, с леко лъскав оттенък, по които няма следи от нараняване. Съхранявайте ги на сухи места. Ако закупите сушен хинап, също трябва да го поставите на сухи и хладни места, които не попадат под директни слънчеви лъчи.

Ако искате да си засадите хинап, няма проблеми – вземете няколко семенца от плода, но за по-голяма сигурност първоначално ги поставете във влажен памук, за да покълнат. От време на време откривайте семенцата, за да не мухлясат. Вече покълналите семенца може да засеете в саксия или директно в градината.

Хинап в кулинарията

Ползи от хинапа

Плодовете могат да се ядат в прясно състояние, като тогава те носят най-много ползи за здравето. Освен това китайската фурма може да се суши, да се използва в сладка и конфитюри, компоти и превъзходна домашна ракия. Поради приятния вкус на плода той много често е използван за прикриване на горчивия вкус на хапчетата.

Ползи от хинап

Всяка една част от дървото се използва за определени цели в отделните култури. Така например костилката на плода, която е от дърво над 3-годишна възраст, се използва като отлично лечебно средство при болки в корема и кожни рани.

Листата на дървото се използват за лечение на болни от коремен тиф деца, защото предизвикват изпотяване и спират треската. Сърцевината на дървото се смята за много мощен тоник за кръвта. Корените на дървото се използват при лечение на морбили, варицела и като силен стимулатор на растежа на косата.

Плодовете на хинап са чудесно средство за предпазване от наднормено тегло, както и за подобряване на силата на мускулите и увеличаване на физическата издръжливост. Кората на хинап се използва за направата на разтвор, който помага при възпаления на очите.

В китайската медицина хинапът се използва като тоник, който засилва функциите на черния дроб. Научно е доказано, че хинапът помага за по-бързото възстановяване на болни от цироза и хепатит. Именно китайците откриват, че дивите плодове на хинап подобряват тена и кожата.

Плодове на хинап

Хинапът намалява болката и паниката и горещо се препоръчва при безсъние, което е породено от физическа слабост и тежка психична умора.

Китайската фурма се препоръчва за цялостно подобряване на състоянието на тялото, независимо от какво страда то – болест, стрес, преумора. Той е особено добро средство за стопиране на респираторен грип или чревни проблеми, ускорява процесите на оздравяване, особено от синдром на цялостното изтощение.

В съвременната медицина на Китай хинап се използва и като тонизиращо средство на далака и стомаха, срещу задух, тежка слабост или емоционално разстройство, породени от нервни проблеми. Тъй като има леко успокоително свойство, той се приема за намаляване на раздразнителността и стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
56
48
33
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ivankakostadinova@av.bg
ivankakostadinova@av.bg
30.09.2014 12:36
колко време се вари хинапа барбарошката?
16
3