Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Детско меню по време на празниците

Детско меню по време на празниците

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Детско меню

За празниците най-важно за децата е да имат свое собствено отделно меню. Така ще почустват празника в целия му блясък и ще има за какво да си спомнят, когато пораснат.

Хлапетата с удоволствие ще се включат в приготвянето на празничното меню за тях самите, а родителите трябва да поощрят това тяхно желание.

Достатъчно е да разрешите на малките сладури да разбъркат тестото за бисквитите или да украсят сандвича си с предварително приготвени продукти и усещането за празника ще е наистина вълшебно.

За празничната маса на Коледа или Нова година отделете кът за детето, където да хапва своите ястия и свой собствен десерт. Още по-добре е да му поднесете храната на отделна малка масичка.

Детско меню по време на празниците

Тортата от салати ще донесе удоволствие на детето не само когато я хапва, но и когато ви помага да я направите. За тортата от салати ви трябват 500 грама пилешки гърди, 500 грама картофи, 2 моркова, 200 грама грах от консерва, 6 яйца, 2 опаковки майонеза.

Яйцата, картофите, пилешкото месо и морковите се сваряват или се приготвят на пара. Картофите, морковите и яйцата се настъргват на едро. Пилешкото се нарязва на кубчета. Грахът се вари до омекване.

В голяма плоска чиния се слага един пласт от настърганите картофи и се посоляват леко. Намазват се с майонезата. Отгоре се поръсва с пилешкото месо и се намазва с майонезата. Третият слой на тортата от салати са настърганите моркови. Намазва се с майонеза и се поръсва с настърганите яйца. Украсява се с грах, като се прави цветенце, слънце или сърце в средата на тортата от граховите зърна.

Пилешките пръчици със сос са любими на децата. За приготвянето им ви трябват 300 грама пилешко филе, галета, 1 яйце, половин чаена лъжичка червен пипер, сол на вкус. За соса – 2 супени лъжици сметана, 2 супени лъжици майонеза, 4 супени лъжици кетчуп.

Празнични сладки

Пилешкото филе се нарязва на тънки ленти. Червеният пипер, галетата и солта се смесват. Лентичките се потапят първо в разбитото яйце, после в сухата смес. Пекат се на фурна 20 минути на 190 градуса. Продуктите за соса се смесват. Пилешките пръчици се поднасят със соса.

Тортата-елхичка е подходяща както за Коледа, така и за Нова година, а в приготвянето й дайте възможност да участва и детето. Ще ви трябват 3 готови блата за торта – по-добре е да са правоъгълни, 600 грама сметана, 1 чаша захар, 2 чаени лъжички лимонова кора, настъргана, 5 супени лъжици сладко по избор, 2 банана. За украса – 3 кивита и 1 пакет желирани бонбони.

От блатовете за торта се изрязват частите на елхата. Ще ви трябват 10 триъгълника и едно парче за ствола. Върху картон, обвит с два пласта фолио, се слагат два от триъгълниците един до друг, така че да образуват елха. Отдолу се слага парчето за ствола. Върху триъгълниците се намазва сметана и се слагат следващите два триъгълника.

Върху тях се подреждат нарязаните на кръгчета банани и отново се намазва със сметана. Третият слой триъгълници се покрива със сметана, четвъртият – със сладко, петият се покрива със сметана. Тортата се оставя в хладилника за 7 часа. Украсява се преди да се поднесе. От резенчета киви се правят клонки, а от бонбоните – играчки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest