Липа

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Липов цвят

Липата /Tilia/ представлява род дървета, който наброява около 40 растения. Широко разпространена е в умерените части на северното полукълбо – Азия, Европа и източната област на Северна Америка.

Някои видове липи са диворастящи. Липата достига височина от 20 до 40 метра. Вирее отлично на сенчести и влажни места. Цветовете на липата приличат на малки чадърчета със симпатичен жълтеникав цвят и силен, изключително приятен аромат. Тези цветчета се посещават масово от пчелите. Липата е едно от най-медоносните, ароматни и полезни растения.

Липата е позната още от най-дълбока древност. Келтите са смятали, че дървото е свещено и затова племенния съвет се е събирал именно под дърво липа. Смятало се, че то ще следи за правосъдието и справедливостта на решенията. Заради леко сърцевидната форма на листата, липата е свързвана и с богинията на любовта.

В нашата страна липа е широко разпространена - среща се из смесените гори и храсталаци, по каменисти склонове в предпланинския и долния планински пояс в цялата страна.

Видове липа

Чай от липа

Липата бива около 40 вида, но най-разпространените са:

- Американска липа /Tilia Americana L/ - както се разбира от наименованието, тази липа се среща най-вече в Северна Америка. Достига височина до 40 метра, има широко закръглена корона. Листата й са овални, жилави и достигащи дължина от 10 до 20 см. Цветовете се показват през юли месец и са силно ароматни. Издържа на суша и топлина.

- Кримска липа /Tilia euchlora K. Koch/ - расте в Южна Европа. Образува овална закръглена корона и достига височина до 20 метра. Листата са около 10 см големи, имат яйцевидна форма и лъскаво тъмнозелен цвят отгоре. Цъфти през юни месец.

- Едролистна липа /Tilia platyphyllos Scop/ - расте в цяла Европа. Има широко пирамидална корона и височина до 40 метра. Листата са сърцевидно закръглени. Цъфти през юни месец, но е силно чувствителна към сушата и много често още през август листата й започват да пожълтяват.

- Сребролистна липа /Tilia tomentosa/ - расте в Източна и Южна Европа. Има пирамидална корона, която е по-гъста от останалите видове. Има изправени клонове и височина до 30 метра. Това е най-разпространената у нас липа. Цъфти по-късно, но понася повече от всички други липи слънчевата светлина.

- Дребнолистна липа /Tilia cordata Mill/ - расте в цяла Европа, достига височина до 25 метра. Има право и дебело стебло, което завършва със силно разклонена гъста и топчеста корона. Цъфти през юни месец с много силно ароматни цветове.

Състав на липа

Липата се състои от етерично масло /главно фарнезол/, гликозида тидиацин, флавоновия гликозид хесперидин, дъбилни вещества и ве още неизучени сапонини, слуз, витамин С, провитамин А и други.

Събиране и съхранение на липа

Изсушеният цвят от липа може да се закупи от всяка една аптека. Намира се като чай или в насипна форма в кутии. Няма как да се отрече, че най-вкусен е чаят от ръчно набрана липа. Цветовете се събират, когато вече повече от половината са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят.

Сушена липа

Цветовете се берат с ръка, като заедно с тях се откъсва и прилежащото листче. По време на брането цветовете не бива да се мачкат, защото по време на сушенето потъмняват и губят голяма част от полезните си качества. Набраните цветове от липа се сушат на сянка, докато цветната дръжка не стане чуплива при огъване.

Ползи от липата

Липата е много често срещана билка, която има широко приложение в медицината и парфюмерията. Използваемата част са съцветията и присъцветниците, които са събрани по време на цъфтежа.

Липовият цвят притежава силно потогонно и леко дезинфекциращо действие. Освен това е известна като противоспастичен, противовъзпалителен и диуретичен продукт.

От цветовете на липата се прави вкусен чай, който помага при възпаления на горните дихателни пътища, висока температура и заболявания на пикочните пътища. Използва се при епилепсия, виене на свят, истерия, пресипнал глас, главоболие и виене на свят. Липата е полезна при неврит и ревматични болки. Препоръчва се чаят от липа да се пие преди лягане.

За да си приготвите отвара от липа са необходими 2 литра вода и 100 г липов цвят. Ако искате гаргара с липа запарете 20 г цвят в 250 мл вряща вода, а в топлата отвара се прибавя лъжичка сода бикарбонат.

Запарка от липа се приготвя с 1 с.л. ситно нарязан цвят и 250 мл вряща вода. След 20 минути запарката се прецежда и се пие докато още е топла. Цвят от липа, който е накиснат за 8 часа в червено вино /съотношение 1:10/ е много полезен при анемия, освен това има силно тонизиращо действие.

В българската народна медицина липата се прилага при кожни обриви и диария, а външно приложена се използва за бани при нервни разстройства, за гаргара при възпаления на гърлото и зъбобол.

топъл чай

Липа в козметиката

Липата намира много широко приложение в козметиката. Отварата влиза в състава на много маски за коса, които подсилват русия цвят. Дестилираната вода от липов цвят е много ценна, защото има силно успокояващи качества. Може да се използва като тоник за лице или като добавка в кремове за много чувствителна кожа. Заради изразеното успокояващо действие е ценна добавка и на нощните кремове.

Отварата от липа се използва за избистряне и успокоение на кожата. Намажете лицето си с отвара от липов чай, в която е добавена лъжичка пчелен мед. Оставете маската да действа около 10 минути, след това изплакнете с хладка вода.

Смята се, че сварените с оцет липови листа са ефективно средство срещу косопад. Измийте косата си и след това изплакнете с вече хладката отвара от липа.

Вреди от липа

Въпреки че има безброй ползи за здравето, цъфтежът на липата е едно от най-неприятните изживявания за хората, които страдат от сезонни алергии. Този цъфтеж предизвиква проблеми с очите и носа, които се отбелязват като сериозен дискомфорт. За целта избягвайте разходките в алеи, които са засадени с дървета липа и ограничавайте отварянето на прозорците у дома, ако под тях расте липа.

Прочети също за какво е полезен липовия мед и как да изсушим липа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес