gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се почистват и пекат лешници?

Как се почистват и пекат лешници?

Печени ядки
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

Печенето на ядки също си има тънък момент, а освен това различните видове ядки изискват различен начин на изпичане. Сега ще се запознаем с лешниците – тези толкова вкусни и със специфичен вкус ядки, които обаче са и доста скъпи готови.

Можете да си ги подготвите у дома. Не е сложно и няма как да объркате рецептата, затова ако смятате, че това ще ви бъде интересно, проследете как да си ги направите.

Лешниците, също както останалите ядки, имат черупка, която естествено трябва да се счупи. Това е въпрос на ваш избор как ще си ги начупите – зависи с какъв инструмент разполагате.

Лешници

След като извадите всички ядки от черупките им, ще забележите, че имат тъничка кафява ципа. Обикновено изпечените готови лешници, които се продават са изчистени от тази ципа и затова са изцяло бледожълти.

Не се тревожете – тази ципа ще падне след като ги изпечете, дори ще се премахне изключително лесно. Всъщност, дори да я оставите върху ядките, тази тънка кожичка не е вредна по никакъв начин за вас. Просто има съвсем леко горчив вкус.

Ако все пак искате да премахнете ципата им преди печене, бланширайте лешниците във вряща вода, в която сте разтворили 2-3 с.л. сода бикарбонат. Ще забележите как цветът на водата силно потъмнява. След това просто изплакнете лешниците под течаща вода в гевгир - люспата пада само с леки потърквания.

За да изпечете лешниците, ви трябват сурови ядки и по желание сол (може и да я пропуснете). Ако ще ги солите, е нужно да ги навлажните малко и да добавите солта, след което да разбъркате.

Карамелизирани лешници

Печете на около 160–180 градуса за 10-12 минути. На всеки няколко минути проверявайте ядките и ги разбърквайте. След като са готови, извадете ги от фурната и ги оставете да поизстинат.

В случай, че не искате да добавяте сол, просто ги изпичате. А след като са готови слагате ядките между две кърпи и потърквате леко – по този начин съвсем лесно ще изпадат люспите от лешниците.

Ако искате, може да ги приготвите и в микровълнова печка. Половин килограм лешници се пече за 3 минути и е от особено значение да ги разбърквате на минута.

Друг начин е, също както при бадеми, да разбиете белтък и да ги оваляте и в него. Така ще станат по-хрупкави. Знаете, че ядките, независимо какви са, са доста нежни и се припичат много бързо. Не ги оставяйте без надзор, защото, ако ги изгорите, ще станат горчиви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest