Допамин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Допамин

Допаминът представлява изключително важен за мозъка невротрансимитер. Той се класифицира като катехоламин – група вещества, които изпълняват функциите на хормони и невротрансмитери; освен това се явява прекусор /предшественик/ на норадреналина и адреналин.

Допаминът отговаря за редица важни функции в човешкия организъм, а колебанията в нивата му могат да причинят сериозни болестни състояния, свързани с моториката – неврологични и психични.

За пръв път допамин е синтезиран през 1910 година от Джеймс Юънс и Джордж Барджър. Функцията му като невротрансмитер е открита едва през 1958 година от Арвид Карлсън в Швейцария.

Функции на допамин

Наркотици

Допаминът е неврохормон, който се освобождава от хипоталамуса – отдел в мозъка, който контролира чувството за глад и жажда, телесната температура, умора, сън и денонощните ритми. Главната му функция като хормон е да потиска освобождаването на пролактин от предния хипофизен дял. Пролактинът отговаря за отделянето на мляко в млечните жлези при кърмене.

Допаминът има няколко рецептора, които отговарят за твърде различни процеси – познавателна дейност, мотивация, памет, удоволствия, волеви движения. Чрез рецепторите и постоянната подръжка на допаминова активност в базалните ганглии се предотвратяват неволните движения. Базалните ганглии се намират под кората на главния мозък и са отговорни за различни моторни и психични процеси.

Допаминът е свързван широко с онази част от мозъка, която отговаря за чувството на удоволствие. Затова допамин се освобождава при секс, хранене и дори прием на наркотици.

Именно с този механизъм могат да се обяснят много зависимости – към наркотици, цигари, кофеин. В тези случаи се наблюдава свръхмотивация – повишена готовност за реакция.

Пристрастеността е свързана с повишена чувствителност на D1-рецепторите в допамина. Малки и кратковременни колебания в активността на допамина са свързани с важни психични процеси като концентрация и мотивация. Когато допаминовата активност е много ниска, човекът е предразположен към депресия.

Допаминът има важна опознавателна способност. Допаминът в предния дял на мозъка контролира потока на информация към останалите дялове. Допаминови нарушения в тази област могат да влошение на функции като запаметяване, внимание и способност за решаване на проблеми.

Ползи от допамин

Допаминът може да се използва за лечение, което оказва въздействие на симпатичната нервна система – важен дял от нервната система, който отговаря за изключително важни процеси като дишане, храносмилане и кръвообращение. Използва се при болни от синдром на Паркинсон и вегетативно-съдова дистония.

Промени в нивата допамин

Агресия

Допаминът е изключително важен за тялото, защото в ролята на невротрансмитер участва в регулацията на различни процеси, протичащи в централната и периферната нервна система. Ниската или високата допаминова активност причиняват редица заболявания – психични и неврологични, някои от които са напълно необратими. Две от най-сериозните заболявания, които могат да възникнат са:

- Болест на Паркинсон – сериозно неврологично заболяване, което се характеризира със затруднено движение или невъзможност за движение, тремори и други подобни;

- Шизофрения – вид психоза, която протича с разнообразни симптоми. Причинява се от твърде висока допаминова активност, а лечението се извършва с антипсихотични лекарства;

От друга страна пък, невролептичните или антипсихотчните лекарства, които потискат допаминовата активност, имат прекалено много странични ефекти при дългогодишна употреба.

Най-сериозните последици включват: разстройство в движенията, нарушение във функциите на мъжките и женските полови жлези. При жените намаляват нивата прогестерон и естрадиол, а при мъжете нивата тестостерон.

Възможно е да възникнат нарушения в менструалния цикъл, загуба на либидо, импотентност при мъжете, покачване на теглото, диабет, остеопороза при жените, умора, проблеми със сърдечния ритъм и дори сърдечен удар, ревматично заболяване с мускулни болки /фибромиалгия/.

Специалистите споделят, че хората с по-ниски нива от допамин, страдат от прекомерна агресия.

Вижте още:

- Естествено увеличаване на допамина в организма;

- Храни за повече допамин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес