Плодове, които можем да замразим
Fruits that Can Freeze
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Плодове, които можем да замразим

Плодове, които можем да замразим

Замразени плодове
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Битуват различни догадки и твърдения, които се опитват да ни убедят, че присъствието на замразените храни в нашето меню е здравословно. Според някои проучвания тези продукти са полезни, защото се замразяват преди да са изгубили полезните си вещества.

Но нека не забравяме, че голяма част от пресните продукти, предлагани в търговската мрежа, пътуват доста дълго време от производителя до крайния потребител и затова качественият им вкус остава под въпрос.

Въпреки че вносът и износът на плодове е достатъчно развит и можете да намерите любимия си плод в хранителните вериги и без да е актуалният му сезон, вкусът е различен. Ако все пак искате да си замразите плодове в домашни условия, ето няколко полезни съвета:

Подходящи за замразяване са всички добре узрели, но не презрели плодове. Те могат да се консумират веднага след размразяване или да бъдат използвани като съставки за компоти, желета, конфитюри, сок или като пълнеж и украса за сладкиши.

Замразени зеленчуци и плодове

Трябва предварително да знаете за какво ще бъдат използвани плодовете впоследствие, защото от това зависи начинът им на замразяване - в захарен сироп или без захар. Плодовете в захарен сироп запазват цвета и вкуса си дори и след замразяването.

За да си направите сироп, в 1 литър вода добавете 540 грама захар.

Ако искате да използвате нежни плодове като ягоди и малини за украса на сладкиш или торти, наредете ги върху чиния (или табла), за да се замразят предварително за 1 – 2 часа, така ще запазят формата си. След тази процедура са готови за опаковане.

За плодовете без захарен сироп най-подходящи са полиетиленови торбички, а за плодовете в сироп - пластмасовите съдове.

Свежи плодове

За да не останете неприятно изненадани, използвайте само първокачествени продукти и спазвайте стриктно правилата за замразяване. Важно е да разпределите хранителните продукти на подходящи порции и да ги опаковате добре, за да ги предпазите от изсушаване.

Подбирайте опаковъчни материали, които са гъвкави, без мирис и които не пропускат въздух и влага. Също така трябва да са устойчиви на киселини и мазнини.

Замразявайте продуктите във фризера на местата с най-ниска температура. Замразените продукти не трябва да влизат в контакт със свежите.

Спазвайте стриктно сроковете на съхранение и консумирайте плодовете веднага след като ги размразите. В никакъв случай не трябва да ги замразявате повторно, освен ако не са под формата на готвени ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest