Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ябълките - вкусни и вече безопасни

Ябълките - вкусни и вече безопасни

MarianeMariane
Джедай
254955
Консумация на ябълки

Ябълката е определяна като царицата на плодовете. Освен че притежава великолепни вкусови качества, тя е и овошката с най-много сортове. По света са известни повече от 10 000 различни вида сортове ябълки – повече от достатъчно за да задоволят и най-капризния вкус. Различните видови ябълки се различават по времето на зреене, оцветяването на плодовата кожица и вкуса на плодовете.

Доскоро педиатрите препоръчваха ябълката да е първия плод, който да се въведе в менюто на кърмачето при захранването му. И въпреки че повечето от бебетата без проблеми пият прясно изстискан сок от ябълки или консумрат ябълкови пюрета, наскоро проведено изследване показа, че 75% от хората, които страдат от хранителни алергии са алергични и към ябълки.

Червени ябълки

Алергичните реакции, които могат да притеснят хората, засегнати от тази хранителна алергия варират от леки раздразнения на стомаха до афти в устата или върху езика. Реакциите зависят както от степента на непоносимост в отделните индивиди, така и от отделните сортове.

Учените са открили, че някои от сортовете като Златна превъзходна или Грени Смит предизвикват много по-силно раздразнение в сравнение с някои други сортове.

Зелени ябълки

Специалисти по молекулярна биология, водещи алерголози и ботаници се опитват да съставят карта на алергичните реакции към различните сортове ябълки. С нейна помощ се надяват да открият най-хипоалргенните сортове. Така се надяват да изолират гените, виновни за реакцията на непоносимост, която плодовете предизвикват при консумацията си. Веднъж след като този ген е успешно изолиран, учените ще са в състояние до произведат нов сорт ябълки, в който той ще липсва или ще е „заглушен“.

Според д-р Алесандро Ботон:“Към подобни експерименти със създаването на нови сортове трябва да се подхожда изключително внимателно, защото когато става дума за генно инженерство, резултатите може да се непредвидими.

Сортове ябълки

“Учените, разработващи новия сорт хипоалергенни сортове, предупреждават, че подобни експерименти изискват продължително проследяване във времето на възможните странични ефекти.

Намаляването на алергените в различните видови храни е изключително важно за здравето на нацията е мнението, което изказва д-р Лин Фрюър от Университета в Ню Касъл, Великобритания. Но дали генното инженерство е единствената алтернатива в подобни случаи?

Според нея :“Въпреки че първоначално много от хората с непоносимост към ябълките са били положително настроени към възможността за консумиране на нов, хипоалергенен генно-модифициран сорт ябълки, все още се забелязва явни предпочитания към традиционните, естествено създадени сортове.“

Майката природа се е погрижила за всичките си деца – дори и тези, които страдат от непоносимост към ябълките. „Отговорите са пред нас.“, твърди италианския ботаник от Университета в Падуа – д-р Алесандро Ботон.

Има много подходящи сортове като Джонаголд или Глостер, при които реакцията на непоносимост е незначителна. Чрез естественото им кръстосване може да се стигне до създаването на нов сорт хипоалергенни ябълки, които да не предизвикват алергични реакции в консуматорите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest