Фруктозата или както е по известна – плодовата захар, доскоро се приемаше за здравословната алтернатива на бялата захар. Трудно ще срещнете човек, който да е в състояние да устои на ледена диня в горещите летни дни или на порция от любимите си плодове.
Завладени от манията за здравословно хранене, все повече хора напълно се отказват от консумацията на рафинирана захар и я заменят с естествената й алтернатива – плодовата захар.
Но дали неограниченото консумиране на богати на фруктоза продукти (като мед, плодове, подсладени напитки) е толкова безопасно, колкото ви се струва?
Действително, фруктозата е една приемлива алтернатива за хората, които страдат от диабет или други пациенти с непоносимост към основните видове захари.
Все по-широка е употребата ѝ в диетичното хранене и индустрията. Безспорно една от основните причини за това е, че освен възприемана като здравословна, фруктозата е и вкусна.
Консумацията на банани или мед е много добър и бърз начин за възстановяване на енергийните нива и въглехидратния баланс след тежък физически труд или усилена тренировка. Разковничето е да не прекалявате.
Потенциалнни вреди от консумация на фруктоза
Опасните последствия, които могат да настъпят за вашето здраве при прекаляване с плодова захар са най-различни и никое от тях не бива да се подценява.
Едни от най-изявените симптоми на пренасищане с фруктоза е трайното забавяне на чернодробния метаболизъм и общо усещане за отпадналост. Хората, които са склонни да прекаляват с консумацията на плодова захар, може да усетят състояния подобни на махмурлук, дори лека замаяност.
Редица авторитетни медицински изследвания потвърждават, че повишената консумация на фруктоза може да доведе до възникване на различни чревни интоксикации. Става дума за натравяне в резултат от бактериална инфекция. Патогенните бактерии отделят отрови – т.нар. липополизахариди.
Според гастроентеролози твърде високият прием на плодова захар може да доведе до развитието на дисбактериоза на чревната флора или до повишена чревна пропускливост (отслабена защита на тъканта срещу вредни микроби.
Твърде честия прием на фруктоза под формата на подсладени напитки и мазнини може да доведе до доведе до развитието на чернодробни увреждания и дори да отключи развитието на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб или дори фиброза.
Доказано е, че при диабетици от II тип, прекомерното употреба на фруктоза може да доведе до нарушения във функционирането на някои неврони и оттам до влошаване на дълготрайната памет. Причина за това е възникналия недостиг на инсулин.
За разлика от декстрозата, фруктозата ускорява развитието на хронична бъбречна недостатъчност. Допълнителни изследвания я свързват и с повишен риск от развитието на „царската“ болест – подагра. При пациенти, които поемат твърде големи количества плодова захар, се наблюдават повишени нива на серумен белтък в урината и пикочна киселина.
Може да се наблюдава и повишение на нивата на креатинин, както и забавяне на неговото освобождаване. Подобни резултати са симптоми на бъбречна недостатъчност.
Често на фона на всичко изброено до тук се наблюдава и повишено кръвно налягане. Също така може да се наблюдава и изменения и увреждания на бъбречните клетки, както и увеличено тегло на бъбреците.
Както често казват учените: „Разликата между лекарството и отровата е в количеството“. Ключът на здравето и дълголетието не е в непрекъснато лишение или пълното избягване на цели групи храни и хранителни вещества, а в умерената им консумация.
Наслаждавайте се на любимите си плодове и подсладени напитки – просто не прекалявайте!
Вижте още по темата дали напълняваме от фруктоза в плодовете. Не пропускайте да разберете защо глюкозо-фруктозният сироп е толкова вреден.
Коментари