Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фруктозата - новото лице на Бялата смърт?

Фруктозата - новото лице на Бялата смърт?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955
Плодова захар
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Фруктозата или както е по известна – плодовата захар, доскоро се приемаше за здравословната алтернатива на бялата захар. Трудно ще срещнете човек, който да е в състояние да устои на ледена диня в горещите летни дни или на порция от любимите си плодове.

Завладени от манията за здравословно хранене, все повече хора напълно се отказват от консумацията на рафинирана захар и я заменят с естествената й алтернатива – плодовата захар.

Но дали неограниченото консумиране на богати на фруктоза продукти (като мед, плодове, подсладени напитки) е толкова безопасно, колкото ви се струва?

Действително, фруктозата е една приемлива алтернатива за хората, които страдат от диабет или други пациенти с непоносимост към основните видове захари.

Все по-широка е употребата ѝ в диетичното хранене и индустрията. Безспорно една от основните причини за това е, че освен възприемана като здравословна, фруктозата е и вкусна.

Консумацията на банани или мед е много добър и бърз начин за възстановяване на енергийните нива и въглехидратния баланс след тежък физически труд или усилена тренировка. Разковничето е да не прекалявате.

Потенциалнни вреди от консумация на фруктоза

Мед и фруктоза

Опасните последствия, които могат да настъпят за вашето здраве при прекаляване с плодова захар са най-различни и никое от тях не бива да се подценява.

Едни от най-изявените симптоми на пренасищане с фруктоза е трайното забавяне на чернодробния метаболизъм и общо усещане за отпадналост. Хората, които са склонни да прекаляват с консумацията на плодова захар, може да усетят състояния подобни на махмурлук, дори лека замаяност.

Редица авторитетни медицински изследвания потвърждават, че повишената консумация на фруктоза може да доведе до възникване на различни чревни интоксикации. Става дума за натравяне в резултат от бактериална инфекция. Патогенните бактерии отделят отрови – т.нар. липополизахариди.

Според гастроентеролози твърде високият прием на плодова захар може да доведе до развитието на дисбактериоза на чревната флора или до повишена чревна пропускливост (отслабена защита на тъканта срещу вредни микроби.

Твърде честия прием на фруктоза под формата на подсладени напитки и мазнини може да доведе до доведе до развитието на чернодробни увреждания и дори да отключи развитието на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб или дори фиброза.

Доказано е, че при диабетици от II тип, прекомерното употреба на фруктоза може да доведе до нарушения във функционирането на някои неврони и оттам до влошаване на дълготрайната памет. Причина за това е възникналия недостиг на инсулин.

За разлика от декстрозата, фруктозата ускорява развитието на хронична бъбречна недостатъчност. Допълнителни изследвания я свързват и с повишен риск от развитието на „царската“ болест – подагра. При пациенти, които поемат твърде големи количества плодова захар, се наблюдават повишени нива на серумен белтък в урината и пикочна киселина.

Избор на фруктоза

Може да се наблюдава и повишение на нивата на креатинин, както и забавяне на неговото освобождаване. Подобни резултати са симптоми на бъбречна недостатъчност.

Често на фона на всичко изброено до тук се наблюдава и повишено кръвно налягане. Също така може да се наблюдава и изменения и увреждания на бъбречните клетки, както и увеличено тегло на бъбреците.

Както често казват учените: „Разликата между лекарството и отровата е в количеството“. Ключът на здравето и дълголетието не е в непрекъснато лишение или пълното избягване на цели групи храни и хранителни вещества, а в умерената им консумация.

Наслаждавайте се на любимите си плодове и подсладени напитки – просто не прекалявайте!

Вижте още по темата дали напълняваме от фруктоза в плодовете. Не пропускайте да разберете защо глюкозо-фруктозният сироп е толкова вреден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Петър
Петър
Прекаляването и с най-полезното нещо е опасно! Консумирайте всичко, но не прекалявайте с нищо.
05.06.2013 17:32
Uther
Uther
Много глупава статия. Няма как да прекалиш с плодове. Стомахът не може да побере толкова. Авторът да прочете за разликата между гликемичен индекс и гликемичен товар и после да вади генерални заключения за "вредата" от плодовете. За изолираната фруктоза е вярно.
06.05.2013 09:22
1
Тодорова
Тодорова
Е,в общи линии ,тук ,според мен се има предвид изолираната фруктоза.За сладките плодове-то не е и възможно кой знае колко да прекалим с тях-грозде има веднъж в годината,с редица други плодове е същото,а ако ги има целогодишно са със стряскащи цени и качество-тъй,че ,не се тревожете,не сме преяли с ,,вредности"българите!!!
05.05.2013 10:47
2
Sfetulia
Sfetulia
Някой май се опитва да ни докаже, че изкуствените подсладители от рода на аспартам и т.н. са по-полезни от плодовете. Поне да бяхте споменали в статията какво разбирате под прекомерна употреба на плодове и зеленчуци. Хайде със здраве и лек, и успешен ден!
16.04.2013 10:32
ттт
ттт
Охх всичко е полезно в нормални количества и вредно в големи!! .. надали са много тия дето ядат по 2 кила ябълки на ден, че да се притесняваме за захарта, освен ако не искат да отслабнат
15.04.2013 18:49
1
Sundowner
Sundowner
Тук нещата са дадени доста по-..нестряскащи. Гледайте "Захарта: Горчивата истина" за да ви настръхнат косите. Фруктозата е изключително опасна в чист вид,извадена от плодове и зеленчуци.
14.04.2013 12:31
1
2
Дани
Дани
Реално погледнато, кое вещество чрез определена храна би могло да се приема в неограничени количества без ефекта от неговото приемане да се превърне в дефект? Няма такова, нали? Още по-малко пък плодовата захар. Не вярвам някой да яде по 1 кг. грозде и още толкова праскови примерно + в добавка вероятно и храни от други групи и да вярва, че се е нахранил много здравословно. Количеството е от огромно значение. Според количеството - може да е много здравословно или пък много вредно и опасно. Изненадана съм, че някой тепърва "открива топлата вода".
14.04.2013 00:27
Нефи
Нефи
Стевия. Относно полезността/вредата на фруктозата роля играе количеството.
13.04.2013 20:53
1
Адриана
Адриана
Пълни простотиии! Хора, осъзнайте се !!!!!!
13.04.2013 20:51
1
Даниела
Даниела
Щом и фруктозата е вредна реално погледнато , бихте ли казали какъв изкуствен подсладител е най-подходящ за хората, страдащи от диабет тип 2 ?
13.04.2013 13:51