Как се почиства артишок?
How to Clean an Artichoke?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се почиства артишок?

Как се почиства артишок?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Артишок
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Артишокът е известен от древността, наричали са го зеленчук-цвете и често се е използвал за украсяване на интериора. Артишокът се е използвал за храна още в Древна Гърция, бил е известен в Древен Египет, а в Древен Рим на трапезата на богаташите винаги имало от този деликатес.

Още древните римляни са знаели, че артишокът е полезен за доброто функциониране на черния дроб, на стомаха и на червата. Когато купувате артишок, винаги избирайте такъв, който има твърди и еластични листа, които плътно прилягат един зад друг.

Тежестта на добре узрелия артишок е такава, че е по-тежка от очакваното за такъв малък зеленчук. Ако при стискане артишокът скърца, това означава, че зеленчукът е съвсем пресен.

Ако върху артишока има малко кафяв оттенък, който се нарича зимна целувка заради лекото измръзване на артишока, това е добре, защото кафеникавият артишок е по-сладък.

За почистването на артишок са необходими ръкавици, широк остър нож, здрава ножица, малък нож, половин лимон. За консумация от целия артишок става дъното му, което се намира в долната част и се яде заедно с месестите основи на листата, както и нежната му сърцевина.

Преди да почистите артишока, измийте го със студена вода. Внимавайте, защото артишокът е с остри листа, затова следващите действия по почистването се правят с ръкавици.

Нарязан Артишок

Изтръскайте добре артишока от водата. Избършете го с кърпа. С широк остър нож отрежете горната част на артишока – около три до пет сантиметра от върха.

При контакт с въздух нарязаният артишок губи цвета си. Затова пригответе купа с вода, изцедете в нея сока на половин лимон и почистените парченца артишок слагайте в тази вода.

С ножица отрежете острите ръбове на листенцата. Отрежете с нож стъблото до основата му. Ако искате да напълните артишока с плънка, той вече е почти готов.

Остава да го сварите половин час във вряща вода, да отстраните с малък нож лилавата среда и намиращите се под нея влакна, след което да приготвите артишока според избраната от вас рецепта.

Но ако не искате да пълните артишока, трябва да продължите почистването му. За тази цел отчупете с ръце всички външни листа, като ги дърпате.

След като отстраните външните листа, в ръцете ви ще остане бледа сърцевина от вътрешни нежни листенца. С малък нож махнете остатъците от грубите листа в основата на артишока.

Разрежете артишока по дължина през средата. Отстранете лилавата среда и власинките. Вече можете да използвате артишока, за да приготвите вкусен специалитет от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest