gotvach.bg»Статии»Билки»Бабини зъби

Бабини зъби

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Бабини зъби
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Бабини зъби /Tribulus terrestris/ представлява едногодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Чифтолистникови. Билката е позната и под наименованието Трибулус.

Растението има многобройни тънки и разклонени стъбла, които са покрити с власинки. Достигат дължина от 10 см до 1 метър.

Листата на бабини зъби са срещуположни, чифтоперести, с малки ланцетовидни прилистници. Цветовете са дребни и с къса дръжка, разположени в пазвите на листата поединично. Имат петлистна чашка, а венчелистчетата са обагрени в красив лимоненожълт цвят.

Една седмица след цъфтежа следва появата на плодове. Плодът на бабини зъби е овален, а след узряване лесно се разпада на 4-5 орехчета, които са покрити с остри шипове.

Орехчетата удивително приличат на кози глави, откъдето идва и едно от наименованията на билката – кочи глави. Бабини зъби цъфти и образува плодове през юли-октомври. В нашата страна бабини зъби се среща предимно в районите на Южна България и Черноморието.

Състав на бабини зъби

Бабини зъби съдържа:

- тлъсто масло;

Билка Бабини зъби

- алкалоиди от харманов тип;

- спиростанови и стероидни фурастонови сапонини;

- флавоноиди астралгин;

- трибулозид, кемпферол и рутини;

- сапогенина гиогенин, диосгенин и хлорогенин.

Събиране и съхранение на бабини зъби

За лечебна цел се събира надземната част на растението, която се отрязва по време на цъфтеж. До пълното узряване на семената бабини зъби е леко отровна билка.

Брането ѝ трябва да се извършва с ръкавици и други предпазни средства. Добре изсушената билка има срок на годност до три години.

Ползи от бабини зъби

Ползи то Бабини зъби

Редица специалисти препоръчват употребата на чай от бабини зъби специално в жегите. Той помага на организма да се справи с натоварването на организма в горещините и разхлажда.

Бабини зъби тонизира организма и му помага да се справи със състояния като раздразнителност, обща умора, безсъние, сънливост, липса на сили и апатия. Чаят от бабини зъби нормализира високото кръвно налягане.

Заради доброто си антибактериално и антимикотично действие бабини зъби успешно се прилага при терапия на уринарни проблеми. Билката показва много добър ефект при сериозни инфекции, каквато е гонореята например. Помага при псориазис, камъни в бъбреците и пикочните пътища.

Благотворното действие на бабини зъби съвсем не спира дотук. В съвременната медицина билката се смята за една от най-добрите по отношение на подпомагане сексуалната потентност на мъжете.

Основното клинично действие е повишаване нивата на тестостерон.

След редица изследвания учените установяват, че сапонините, които се съдържат в бабини зъби, влияят върху рецепторите на хипоталамуса, управляващи сексуалните хормони.

Бабини зъби за потентност

Бабини зъби блокира онези рецептори в хипоталамуса, които го карат да мисли, че нивата на сексуалните хормони са по-ниски, отколкото всъщност са. Благодарение на това хипоталамусът подава сигнали за производството на хормони, което води и до повишено производство на тестостерон.

Бабини зъби помага за подобряване на репродуктивните способности и при двата пола, повишена овулация и либидо. Билката влияе добре върху честотата на половия акт, увеличаване броя на сперматозоидите и семенната течност, както и подобряване бързината на сперматозоидите.

Билката е подходяща за облекчаване на предменструален синдром и менопауза. Някои изследвания сочат, че бабини зъби има защитен ефект върху простатата.

Бабини зъби се прилага за лечение на сърдечно-съдови заболявания, болести на бъбреците и повишаване киселинността на стомашния сок. На основата на билката се правят препарати за намаляване на холестерола.

Бабини зъби се счита за мощен природен стероид, които подпомага растежа на мускулите. Поради това действие билката е много известна сред спортистите. Тя се включва и в състава на някои хранителни добавки.

Свойствата на бабини зъби да поддържа нивата на кръвна захар я правят изключително ценна билка за поддържането на теглото в норма и изпълнението на режими за отслабване. Чаят от бабини зъби предотвратява рязкото спадане на глюкозата в кръвта след хранене.

Дозиране на бабини зъби

Билката бабини зъби е много силна и трябва да се приема стриктно по посочения начин. По време на употребата ѝ не се пие алкохол, защото той повлиява нейното действие.

Необходими продукти: 5 с.л. (25 г) ситно нарязана билка бабини зъби, 1 л вода

Начин на приготвяне: Посоченото количество бабини зъби се вари 1 час на слаб котлон във водата. Оставя се да престои за 24 часа. След това я прецедете 2 пъти през филтърна хартия – в чая не трябва да има никакви частици от билката особено малки трънчета, които могат да разкъсат вътрешните меки тъкани.

Разредете получения чай с още 1 л вода и го съхранявайте задължително в хладилник през цялото време. 1 г лимонена киселина на литър чай може да удължи трайността на билката до месец.

Чаят от бабини зъби се пие сутрин, обед, вечер след хранене по следната схема:

Ден 1: по 3 с.л. (30 мл)

Ден 2: по 4 с.л. (40 мл)

Ден 3-7: по 5 с.л. (50 мл)

Прави се 10 дни почивка и приемът може да продължи по същата схема. Оптималният вариант са 4 курса през 10 дни интервал за почивка между тях. Направете 1-2 месеца пауза и може да повторите същата схема. Профилактично са достатъчни 3 курса на година, отново с интервал от 10 дни между тях.

Вреди от бабини зъби

Бабини зъби няма познати странични ефекти. В редки случаи някои от лицата, която я употребяват, се оплакват от стомашни разстройства. Тези неразположения могат да се избегнат, ако билката се приема с храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
55
411
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Gencho Topalov
Gencho Topalov
27.09.2017 15:13
ТО ИЗЛИЗА , ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ ???????
1
2
Дейвид
Дейвид
16.02.2016 22:37
Може ли отговор на въпроса?
2
1
иван
иван
16.02.2016 09:29
на всякъде различно пишете.някой казват след като поври водата един час веднага да се долее още 1 литър и тогава да стои 24 часа?
13
0
Томи
Томи
21.03.2016 13:02
Доливането на вода е обикновенно за да се разреди вече получения концентрат след варенето, до необходимите гараници на вешества в единица воден обем. Според мен не е от голямо значение дали е преди или след махането на съда от огъня.
6
1