gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на цикория

Отглеждане на цикория

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Италианска цикория
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Цикорията представлява интересен листен зеленчук, отглеждан по доста различен начин от останалите сходни видове.

Цикорията има две форми. Първата е кореновидната. Тя съдържа доста голямо количество инулин. Това я поставя на едно от първите места измежду диетичните зеленчуци. След специална обработка от корените ѝ се получава кафето под името "Инка".

Вторият вид цикория е салатната. Тя се отглежда заради избелените си, зелени листа. Те, както и първият вид, са изключително богати на инулин. В брюкселската цикория се ценят и вегетативните пъпки. Листата на този вид зеленчук са един от най-ценните и масово консумирани зеленчуци в редица държави през зимата и пролетта.

За да получите добив от тези белезникави до светлозелени листа, се засаждат корени, които трябва да се държат на тъмно и топло. Това се прави в студен или в топъл парник. След засаждането кореноплодите се поливат и се засипват с почва, влажен пясък или влажни стърготини с дебелина около 25-30 см.

Отглеждане на Цикория

Главната грижа, която цикорията изисква, е редовното оросяване. Температурата, в която се отглежда, трябва да е регулярна, около 15 градуса, за да може по-бързо да се развият листата. След около месец цикорията е завила кочанче и може да се прибира.

Освен в парник, цикорията позволява да се отглежда почти на всякъде. Тя е сухоустойчива, има голямата студоустойчивост и малки изисквания към почвата. Не понася обаче прекомерни количества азот в съдържанието на почвата, тъй като това намалява съдържанието на инулин.

Цикория

Добре се влияе от торене с добре угнил оборски тор. Не понасят обаче пресния, тъй като той предизвиква силно разклонение на кореноплодите, а това обезценява продукцията.

Цикорията се засява възможно най-рано през пролетта - още през март. При поливни условия това може да стане и през април. За 100 кв. м ще са необходими около 200 до 250 г семена. След десетина дни се очертават редовете и брюкселската цикория се прорежда. Това обаче не е задължително за салатната.

Засяването може да става и с коренчета. За да си осигурите такива, то извадете необходимото количество през периода от зимата и пролетта и ги съхранявайте на средна температура 2 градуса между пясък. Към края на лятото листата на цикорията се изрязват на 1-2 см над челото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest