Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на цикория

Отглеждане на цикория

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Италианска цикория

Цикорията представлява интересен листен зеленчук, отглеждан по доста различен начин от останалите сходни видове.

Цикорията има две форми. Първата е кореновидната. Тя съдържа доста голямо количество инулин. Това я поставя на едно от първите места измежду диетичните зеленчуци. След специална обработка от корените ѝ се получава кафето под името "Инка".

Вторият вид цикория е салатната. Тя се отглежда заради избелените си, зелени листа. Те, както и първият вид, са изключително богати на инулин. В брюкселската цикория се ценят и вегетативните пъпки. Листата на този вид зеленчук са един от най-ценните и масово консумирани зеленчуци в редица държави през зимата и пролетта.

За да получите добив от тези белезникави до светлозелени листа, се засаждат корени, които трябва да се държат на тъмно и топло. Това се прави в студен или в топъл парник. След засаждането кореноплодите се поливат и се засипват с почва, влажен пясък или влажни стърготини с дебелина около 25-30 см.

Отглеждане на Цикория

Главната грижа, която цикорията изисква, е редовното оросяване. Температурата, в която се отглежда, трябва да е регулярна, около 15 градуса, за да може по-бързо да се развият листата. След около месец цикорията е завила кочанче и може да се прибира.

Освен в парник, цикорията позволява да се отглежда почти на всякъде. Тя е сухоустойчива, има голямата студоустойчивост и малки изисквания към почвата. Не понася обаче прекомерни количества азот в съдържанието на почвата, тъй като това намалява съдържанието на инулин.

Цикория

Добре се влияе от торене с добре угнил оборски тор. Не понасят обаче пресния, тъй като той предизвиква силно разклонение на кореноплодите, а това обезценява продукцията.

Цикорията се засява възможно най-рано през пролетта - още през март. При поливни условия това може да стане и през април. За 100 кв. м ще са необходими около 200 до 250 г семена. След десетина дни се очертават редовете и брюкселската цикория се прорежда. Това обаче не е задължително за салатната.

Засяването може да става и с коренчета. За да си осигурите такива, то извадете необходимото количество през периода от зимата и пролетта и ги съхранявайте на средна температура 2 градуса между пясък. Към края на лятото листата на цикорията се изрязват на 1-2 см над челото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest