През летния сезон разполагаме с голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, с които да поддържаме енергичността и жизнеността си. За съжаление, докато работим, забравяме за това многообразие и редуваме солети и гевреци с кафета. А храни, които са навсякъде около нас, могат да ни помогнат да поддържаме здравето и красотата си.
Краставици – това е зеленчукът с най–високо съдържание на вода (98%). Тя стимулира отделянето на ензими при обработка на храната, оказва влияние върху храносмилането. Краставиците са основна съставка на любимия ни таратор, една от най-освежаващите храни за лятото.
Кисело мляко – в него се съдържа цинк, един от одновните произодители на енергия. Ниското ниво на цинк в организма пречи на правилното функциониране на щитовидната жлеза, а това води до забавен метаболизъм, до умора и вялост.
Ябълки – благодарение на съставката кварцетин в ябълките, кислородът в организма се оползотворява и чувството на умора преминава.
Домати – освен, че повишават естествената защита на кожата и я правят по-еластична, доматите са хранителни и са богат източник на витамин С.
Тиквички – те са хранителни, без да имат високо калорийно съдържание.
Банани – в един банан се съдържат достатъчно въглехидрати, благодарение на които се отделя енергия.
Овесени ядки – зареждат мускулния гликоген, които подобрява физическата дейност.
Орехи – благодарение на съдържащите се в тях витамини и минерали се забавя усвояването на въглехидрати и се ускорява процеса на горене на мазнини.
Тиквени семки – в тях се съдържа голямо количество магнезий, който контролира кръвната захар, усилва метаболизма, подобрява функционирането на мускулите.
Яйца – протеините в тях запазват енергията стабилна, а аминокиселините са верен помощник в синтеза на мускулните клетки.
Високите температури все повече се усещат и за да не се чудим през есента как да поправим щетите, които лятото е нанесло, е добре сега да се обърнем към тези храни, които освен, че ще ни накарат да се чувстваме по-свежи и работоспособни, ще ни разхладят.
Коментари