Серин
SerineSerin

Серин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Серин

Аминокиселините са основните градивни единици на белтъчините. Те са 20 на брой и бива заменими и незаменими. Заменимите могат да се синтезират в организма или да бъдат заменени от други, докато незаменимите не могат.

Тези аминокиселини трябва да влизат в състава на ежедневната храна, защото недостигът им причинява смущения в обмяната на веществата и съответно в развитието на организма.

Приетите чрез храната белтъчини се разграждат до аминокиселини и благодарение на кръвта се разнасят до всички тъкани и органи, където започват да изпълняват своите функции.

Серин представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, която се синтезира в тялото на базата на глицин, за което е необходимо да присъстват големи количества фолиева киселина, витамин В3 и витамин В6. Серинът произхожда от аминокиселината глицин.

Освен от храната, серин може да се набави и от хранителни добавки, под формата на таблетки, прах или капсула. Може да се приема както самостоятелно, така и в комбинация с други аминокиселини.

Аминокиселини

Като важна аминокиселина, серинът оптимизира клетъчните процеси, обновяването и хидратирането на кожата. Поради тази причина освен за здравето, той се оказва много полезен и за красотата.

Ползи от серин

Серин е важен както за физическото, така и за психическото здраве на човека. Той е от особено значение за правилното функциониране на централната нервна система и мозъка, понеже е основен градивен елемент на невротрансмитера ацетилхолин.

Серин взема дейно участие във формирането на мускулите, метаболизма и поддържането на силна имунна система. Серинът е необходим за производството на триптофан, антитела и имуноглобулини. Подпомага понижаването на нивата на кортизол в кръвта.

Серин е необходим за правилния метаболизъм на мазнините и мастните киселини, за растежа на мускулите. Съдържа се в мозъчните белтъчини и в предпазните миелинови обвивки на нервните влакна. Серинът е много важен за функционирането на ДНК и РНК.

Основното приложение на хранителните добавки със серин се състои в профилактиката на централната нервна система. Серинът засилва бдителността и концентрацията, подобрява паметта и облекчава депресивни състояния.

Индиректно серин е свързан с производството на хормона серотонин, който подобрява настроението, помага при различни смущения в съня и подобрява половата функция при мъжете.

Аминокиселина Серин

Редица спортисти използват серин, за да намаляват нивата на кортизол и да ускорят възстановяването си след тежки физически натоварвания.

В последните години серинът навлиза сериозно и в козметиката, тъй като редица козметични компании започват да включват серин във формулите си поради изразената му способност да стимулира клетъчните процеси, които стоят в основата на хидратацията на кожата и нейното обновяване.

Източници на серин

Основните хранителни източници на серин са месо /особено пуешко и мозък/, фъстъци, млечните продукти, пшеничен глутен и соевите продукти. Не бива да се пропуска фактът, че серинът се образува само при наличие на глицин, витамини В3 и В6.

Дефицит на серин

Дефицитът на серин е особено опасен за бебета и малки деца, защото може да причини забавено физическо и умствено развитие.

Други негативни последици са припадъци и поява на микроцефалия /състояние, при което главата е доста по-малко от обичайното и е предизвикано от недостатъчно развитие на мозъка/.

При възрастните хора дефицитът на серин се изразява в намалена способност на запаметяване на нова информация и хронична умора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес