Кой българин ще ни представи на най-престижното състезание за професионални готвачи в света?
От 6 до 9 ноември по време на 13-ото издание на СИХРЕ в Интер Експо Център – София ще се проведат националните квалификации, които ще излъчат българския представител, който ще представи България на Bocuse d’Or Европа.
Създадено преди 26 г. от прочутия шеф-готвач Пол Бокюз, най-престижното състезание за професионални готвачи в света има за цел да представя и популяризира таланта на най-добрите готвачи.
На всеки две години се организират три регионални квалификации – Bocuse d’Or Европа, Азия и Латинска Америка. Националните квалификации се организират за втори път в България от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) в партньорство с Агенция Булгарреклама.
Участниците в квалификациите ще трябва да приготвят два вида основно ястие – рибно (от сьомга) и месно (от говеждо бон филе). Ястията трябва да включват три гарнитури, които са по избор на кандидата и да съдържат поне един характерен български продукт.
Те трябва да се приготвят за двама човека в индивидуални чинии и за четирима на поднос. Според регламента четири порции от блюдата трябва бъдат сервирани в чинии за дегустация за дегустационното жури.
Една порция ще бъде сервирана, за да се покаже от главния сервитьор, който ще разреже ястието, а друга порция ще бъде използвана за официални снимки и презентация на публиката.
Националните квалификации за конкурса Bocuse d’Or Европа са отворени за всички професионални готвачи с гражданство (изисква се паспорт за потвърждение), които са навършили поне 23 години през януари 2015 г.
Всеки отбор ще има официален треньор, който има достъп до сцената и до лицето в кухнята, за да може да тренира своя кандидат по време на състезанието, както и да промотира участника по време на интервюта с водещия. Треньорите обаче не могат да влизат в кухните и да осигуряват физическа помощ на участниците.
Квалификациите за престижния конкурс събират много интерес от професионалисти и любители на готварското изкуство и обещават да се превърнат в най-големия акцент на предстоящото специализирано изложение.
Коментари